Hlavní obsah

Nezaměstnanost klesá. Pořád je ale vyšší než před rokem

Aktualizováno

Podíl nezaměstnaných v české populaci činil v květnu 3,9 procenta. To je o 0,3 procenta více než před rokem, ale o 0,2 procenta méně než o měsíc dříve. V pondělí to uvedl Úřad práce ČR.

Foto: Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

Úřad práce k poslednímu květnovému dni evidoval 285 822 uchazečů o zaměstnání. Jedná se o meziroční nárůst o 19 678 lidí, meziměsíčně jich naopak 12 054 ubylo.

Z evidence celkem odešlo 40 613 lidí, naopak do ní se zaregistrovalo 28 559 nových nezaměstnaných.

„V souvislosti s uvolňováním ochranných opatření dochází k obnově ekonomických aktivit v gastronomii, hotelnictví, ve službách, v dopravě a podobně, tedy v oblastech, ve kterých došlo ke značným ekonomickým ztrátám,” konstatoval generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

Nezaměstnanost klesá

Ekonomika

„Řada nezaměstnaných nastoupila do zaměstnání v rámci sezónních prací, které už jsou v plném proudu. Přes rok trvající pandemie se tak na nezaměstnanosti v Česku zásadně nepodepisuje,“ dodal Najmon.

Podle Najmona by navíc nezaměstnanost v nejbližších měsících mohla pokračovat v poklesu. Rozvolňování by totiž prý mohlo znamenat nová pracovní místa v gastronomii nebo ubytovacích službách.

V Karviné 9,2 % nezaměstnaných, v Pelhřimově jen 1,7 %

Mezi nezaměstnanými bylo více žen. V evidenci tvořily 51,9 procenta uchazečů, v absolutních číslech jich bylo 148 245. Podíl nezaměstnaných u žen tak činil 4,2 procenta, zatímco mezi muži jen 3,7 procenta.

Nejnižší nezaměstnanost v květnu vykázaly okresy Pelhřimov (1,7 procenta), Rychnov nad Kněžnou (1,8 procenta), Praha-východ a Mladá Boleslav (oba 2 procenta).

Naopak nejvíce se s nezaměstnaností potýkají okresy Karviná (9,2 procenta), Most (7,6 procenta) a Ostrava-město (6,9 procenta).

Globální trh práce se z pandemie nezotaví nejméně do roku 2023

Ekonomika

Podle Mezinárodní organizace práce (ILO) zůstane letos celosvětové bez práce  minimálně 220 milionů lidí. Jde o mnohem větší počet nezaměstnaných než před vypuknutím pandemie. Podíl nezaměstnaných tak bude bude globálně činit 6,3 procenta.

V Česku je tak situace v mezinárodním srovnání poměrně dobrá. Nezaměstnanost je stále druhá nejnižší v Evropské unii. Kromě toho, že klesá, se navíc dostala sotva na poloviční hodnoty ve srovnání s poslední recesí v roce 2009. Tehdy nezaměstnanost přesáhla devět procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Nezaměstnanost klesá

Počet nezaměstnaných v Česku podle údajů Úřadu práce v dubnu klesl o 8740 na 297 876 lidí. Meziročně však počet uchazečů vzrostl o 43 836. Podíl nezaměstnaných...

Nezaměstnanost v Británii klesla

Britská míra nezaměstnanosti v prvním čtvrtletí letošního roku dosahovala 4,8 procenta. To je pokles o 0,3 procentního bodu ve srovnání s nezaměstnaností 5,1...

Výběr článků

Načítám