Hlavní obsah

Nezaměstnanost je zatím mírná i díky běžícím výpovědím

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezaměstnanost přes prudký zásah pandemie do ekonomiky rostla v Česku dosud jen mírně. Proti dubnu stoupla o pouhé dvě desetiny na 3,6 procenta. Na konci května bylo bez práce 266 144 lidí, o 12 104 víc než v dubnu. Analytici ale upozorňují, že recese se na trhu práce teprve projeví.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Do evidence úřadů práce se v květnu nově přihlásilo téměř 38 400 uchazečů. Nejvíc jich přišlo z oborů služeb, stravování, obchodu, hotelnictví a dopravy, hlásili se také pracovníci z agentur, sdělila včera ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

V evidenci se nově objevili i někteří pendleři, kteří přestali dojíždět za prací za hranice. Růst nezaměstnanosti byl v dubnu nejvýraznější na Chebsku (o 17,1 procenta) a na Karlovarsku (o 14,8 procenta), kde tamní lázně zely prázdnotou.

Nezaměstnanost v květnu vzrostla na 3,6 procenta

Ekonomika

Zlomová čísla o nezaměstnanosti kvůli útlumu ekonomiky Maláčová očekává za červen. Upozornila, že květnový počet nezaměstnaných byl nejvyšší od února 2018.

Zlom v červnu

Zaměstnavatelé ale podle údajů úřadu práce stále nabízeli 331 tisíc volných míst, o dvě tisícovky méně než v dubnu. „Nezaměstnanost v České republice neroste tak skokově, jsou to stále slušná čísla, máme stále jednu z nejlepších zaměstnaností v Evropě,“ řekla Maláčová.

Zaměstnavatelé podle ní nepropouštějí tolik, kolik se očekávalo, díky státní pomoci. Stát přispěl na náhrady mezd více než půl milionu zaměstnanců a spustil i programy, které podnikům pomáhají zajistit si provozní financování.

Nárůst nezaměstnanosti zatím tlumí i sezonní práce a pobírání ošetřovného rodiči kvůli zavřeným školám.

„Také máme zprávy o tom, že běží výpovědi v četných firmách,“ uvedla Maláčová s poukazem na standardní dvouměsíční výpovědní lhůtu.

Nejnižší míra nezaměstnanosti byla v květnu v Pardubickém kraji, a to 2,6 procenta. Naproti tomu v Moravskoslezském kraji bylo bez práce 5,3 procenta lidí. Meziměsíční nárůst zaznamenalo 63 ze 77 okresů.

Nezaměstnaných je o 65 tisíc více než před rokem

Ekonomika

Na jedno volné pracovní místo však i nadále připadá v průměru 0,8 uchazeče. Největší sháňka je po stavebních a montážních dělnících, uklízečkách, řidičích vysokozdvižných vozíků a nákladních aut, kuchařích, zednících nebo svářečích. Firmám dlouhodobě chybí i kvalifikovaní řemeslníci nebo odborníci v IT.

„Poptávka po pracovní síle nyní roste zejména v zemědělství či stavebnictví, kde zahraniční pracovníci po vypuknutí epidemie opustili své posty a odjeli do svých domovin,“ poznamenal analytik Raiffeisenbank Luboš Růžička. Některé firmy na úřadech práce však podle něj současně neruší dříve nahlášená volná místa, která tak zůstávají v evidenci, i když firmy již pracovníky nepoptávají.

Část pracovních míst navíc podpírají vládní záchranné programy, ty však budou postupně ukončovány. Tím se po­dle Růžičky ve firmách zvýší tlak na nákladovou efektivitu, a tedy propuštění nadbytečných lidí.

Koronavirová protiopatření vlády přerušila provoz většiny služeb a tvrdě dopadla i na velkou část maloobchodu. Tržby obchodníků včetně prodejů a oprav motorových vozidel v dubnu meziročně klesly o 21,2 procenta, bez autosegmentu byl propad o 10,6 procenta. Pokles se přitom dotkl drtivé většiny kamenných prodejen.

Naopak výrazně, meziročně o 47,5 procenta, se zvýšil prodej přes internet. Jeho růst byl nejvyšší za 15 let, uvedl Český statistický úřad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám