Hlavní obsah

Nezaměstnanost byla v červnu nejnižší za 19 let

• Aktualizováno
Novinky, bož

Nezaměstnanost v Česku v červnu podle metodiky Úřadu práce ČR dosahovala čtyř procent, jde tak o nejnižší červnovou hodnotu nezaměstnanosti od roku 1998, uvedl ve čtvrtek úřad. Meziměsíčně i meziročně se zvýšil počet volných pracovních míst.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v regionech

Článek

K poslednímu červnu evidoval úřad práce celkem 297 439 uchazečů o zaměstnání. To je o více než 11 tisíc méně než v květnu a o 86 889 méně než před rokem.

Situace na pracovním trhu podle úřadu odpovídá dlouhodobé situaci i ročnímu období, kdy nezaměstnanost pravidelně klesá.

Trh práce ovlivňuje především růst české ekonomiky, průmyslové výroby a sezónní práce, které jsou v plném proudu. Zejména ve stavebnictví, lesnictví a zemědělství. Zároveň se rozběhla turistická sezóna.

„Křivky nezaměstnanosti se v uplynulém měsíci vyvíjely standardně. Za pozornost ovšem stojí počet evidovaných uchazečů o zaměstnání,” uvedla generální ředitelka úřadu Kateřina Sadílková.

„Česká republika se v červnu dostala na nejnižší hodnotu za posledních 19 let. A daří se snižovat i počet dlouhodobě nezaměstnaných. Jen za uplynulý rok klesl v meziročním srovnání podíl těch, kteří jsou bez práce déle než 12 měsíců, o 3,3 procenta,” připomněla Sadílková.

„Ve srovnání s rokem 2015 pak zaznamenáváme pokles o 7,4 %,“ dodala šéfka úřadu.

Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ), který používá odlišnou metodiku, už v květnu klesla nezaměstnanost dokonce na tři procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám