Hlavní obsah

New York zlegalizoval marihuanu k rekreačním účelům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Občané amerického státu New York mohou od nynějška vlastnit 85 gramů marihuany. Zákon legalizující její použití k rekreačním účelům podepsal guvernér Andrew Cuomo. Prodej této drogy ale nebude legální ještě nejméně 18 měsíců, dokud stát neodsouhlasí příslušná pravidla, napsala agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Aktivistka za legalizaci konopí Eliana "Miss Illi"

Článek

New York se tak stává 15. státem USA, který zlegalizoval marihuanu k rekreačním účelům. Newyorský parlament zákon schválil v úterý.

Dohodu newyorských zákonodárců dosud blokovaly neshody o tom, jak budou peníze z prodeje drogy využity. Demokratičtí poslanci jiné než bílé pleti chtěli, aby velká část příjmů z drog posloužila k rozvoji míst, kde žijí hlavně černoši a hispánci. Právě tam byli nejčastěji zatýkáni lidé za drogové delikty. Cuomo si chtěl ponechat větší kontrolu nad využitím peněz, avšak názor poslanců nakonec převážil.

Kouření marihuany zhorší průběh nemoci covid-19, varují lékaři

Koronavirus

Zákon nyní počítá s tím, že 40 procent z příjmů za drogy půjde do těchto komunit a lidem odsouzeným za činy, které nyní už trestné nebudou, budou vymazány trestní rejstříky.

Marihuanu bude možné konzumovat na místech, kde je povoleno kouřit. Zakázáno to bude ve školách, na pracovištích a v autě.

O dalších podrobnostech se teprve rozhodne - lidé si budou moci například nechat marihuanu dovézt domů a pěstovat sami doma až šest rostlin.

Prodej marihuany v USA láme v době pandemie rekordy

Koronavirus

Očekává se, že prodej drogy ročně vynese miliardy dolarů a vytvoří nové pracovní příležitosti.

Jak napsal The New York Times, nový zákon je vítězstvím zdravotnických kruhů, které prosazují lékařské využití marihuany a vydaly miliony dolarů, aby prosadily zmírnění zákona o drogách. Legalizaci marihuany ve zdravotnictví Cuomo podepsal v roce 2014.

Reklama

Výběr článků

Načítám