Hlavní obsah

Neustoupíme. Itálie trvá na svém rozpočtu, Bruselu navzdory

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Itálie nehodlá měnit návrh státního rozpočtu pro příští rok, i když si je vědoma, že porušuje pravidla EU. V dopise Evropské komisi to uvedl italský ministr financí Giovanni Tria. Ten volá po „konstruktivním dialogu“ a slibuje, že rozpočtový deficit nepřekročí plánovaná 2,4 procenta.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Italský ministr financí Giovanni Tria

Článek

Italský návrh rozpočtu minulý týden ostře kritizovala Evropská komise. Hrozí, že jej zamítne a vrátí k přepracování. Návrh populistické vlády totiž počítá z dalším zadlužováním Itálie, jejíž poměr dluhu k HPD ve výši okolo 130 procent více než dvakrát překračuje pravidla EU.

Schodek je třikrát vyšší, než byl cíl bývalé vlády. Ministr financí tvrdí, že je nezbytný pro nastartování ekonomického růstu. Snížení schodku podle deníku Financial Times odmítá i vicepremiér Luigi di Maio. „Jménem vlády popírám, že bychom uvažovali o snížení deficitu, ten zůstane na 2,4 procenta,“ prohlásil.

Maastrichtská kritéria v oblasti veřejných financí
Podíl deficitu státního rozpočtu na HDP musí být menší než 3 %. Pokud je mírně vyšší, musí se snižovat.
Podíl veřejného dluhu na HDP nesmí překročit 60 %. Pokud je dluh vyšší, musí se tomuto limitu postupně přibližovat.

Dodal, že pokud by Itálii nutili deficit snížit, neprovede chystanou penzijní reformu. Po jeho slovech stouply výnosy u italských dluhopisů. To znamená, že Itálie si na trzích dráž půjčuje. Dluhopisy otočily pozitivní trend, který způsobila v pátek agentura Moody's, když ponechala hlavní rating Itálie v investičním pásmu.

Komise minulý týden Římu napsala, že návrh italského rozpočtu na příští rok „obzvlášť závažným způsobem porušuje rozpočtová pravidla Evropské unie“. Poukázala na prudký růst vládních výdajů.

Itálie měla čas na odpověď právě do pondělního poledne. Ministr Tria podle agentury Bloomberg připouští, že návrh porušuje pravidla, po EU žádá „konstruktivní dialog”. Ujistil, že plánovaný schodek dodrží. To někteří zpochybňují s tím, že návrh vychází z příliš optimistických očekávání růstu.

Některá z rozpočtových pravidel v minulosti porušila řada velkých zemí a prošlo jim to. Současné rakouské předsednictví ale prosazuje, aby EU byla nekompromisní. Podle analytiků chce Brusel bouchnout do stolu, aby v budoucnu pravidla neporušovaly další zadlužené země, jako třeba Španělsko a Portugalsko.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám