Hlavní obsah

Nestlé loni trojnásobně vzrostl zisk

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švýcarský potravinářský gigant Nestlé ohlásil čistý zisk v loňském roce ve výši 34,2 miliardy švýcarských franků (asi 636 miliard korun), což je oproti roku 2009 třikrát lepší výsledek. Tehdy zisk činil 10,9 miliardy švýcarských franků. Uvedla to agentura Reuters či server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Za zlepšeným výsledkem stojí prodej zbývajícího podílu ve společnosti Alcon, která se zabývá výrobou produktů pro péči o oči. Novým vlastníkem celkem 52 procent akcií se stala skupina Novartis, která za tuto transakci zaplatila přes 28 miliard dolarů (asi 504 miliard korun).

Společnost Nestlé rovněž uvedla, že silná poptávka na rozvíjejících se trzích, především v Asii, by mohla kompenzovat stoupající ceny surovin, jako například mléka, kakaa, kávy, cukru a obilí. Oblibu vykazuje třeba káva Nescafé nebo čokoládové tyčinky KitKat.

Nestlé má zastoupení od počátku devadesátých let minulého století i v Česku a na tuzemském trhu jsou známy její produkty jako káva Nescafé, koření Maggi či zvířecí krmivo Purina.

V závodech Zora Olomouc a Sfinx Holešov Nestlé vyrábí cukrovinky, které se pak na pultech objevují pod značkou Orion.

Společnost Nestlé Česko za loňský rok ohlásila čistý zisk ve výši 501,8 miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám