Hlavní obsah

Němečtí zelení si prohlíželi Temelín

Právo, Vladimír Vácha
Temelín

Pět desítek německých zelených a členů Greenpeace si v sobotu prohlédlo Jadernou elektrárnu Temelín (JETE) a bezmála tři hodiny pak debatovali s jejím vedením a představiteli Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

Foto: Marek Sviták

Němečtí zelení a zástupci Greenpeace při sobotní prohlídce Temelína

Článek

„Je jasné, že naše názory na jadernou energetiku se rozcházejí. To bylo patrné i během diskuze. Na druhou stranu si ale vážíme každého návštěvníka, který se na vlastní oči přijede podívat, jak to u nás vypadá a o věcech chce otevřeně diskutovat, třebaže jeho názor na energetiku je odlišný,“ řekl Právu po diskusi se zelenými ředitel JETE Miloš Štěpanovský. Dodal, že nejvíce otázek se týkalo bezpečnosti elektrárny, financování projektu jeho dostavby, ale i pojištění odpovědnosti za provoz jaderných elektráren.

„Hlavní důvod naší návštěvy je dostavba Temelína, s níž nesouhlasíme. Německo od jaderné energetiky ustupuje a tento chybějící výkon chceme nahradit větrnými, vodními a plynovými zdroji. Nechceme velké centrální zdroje, ale menší jednotky, jejichž výroba by se v lokalitě přímo spotřebovala,“ zdůraznila Brigitte Artmannová z německého spolku Zelení, která zmíněný přechod označila za velkou revoluci v energetice. Zelení a Greenpeace kritizovali i připravovanou Státní energetickou koncepci ČR, která s jádrem počítá jako s důležitou součástí energetického mixu.

„Jít cestou výhradně obnovitelných zdrojů je určitě možné, ale všechno něco stojí. Znamenalo by to snížit energetické potřeby o dvě třetiny, a tedy naprostou změnu životního stylu,“ konstatovala předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Ředitel Výstavby jaderných elektráren ČEZ Petr Závodský, v této souvislosti připomněl, že bez výstavby nových zdrojů se Česká republika v budoucnu neobejde. „Během několika následujících let uzavřeme z důvodu končící životnosti nejstarší uhelné elektrárny o výkonu více než tři tisíce MW. Pokud tento výpadek chceme nahradit, bez dostavby Temelína se neobejdeme,“ podotkl Závodský.

Reklama

Výběr článků

Načítám