Hlavní obsah

Německu by nevadil odchod Řecka z eurozóny, píše Der Spiegel

Německo již nehodlá za každou cenu bránit odchodu Řecka z eurozóny. Informoval o tom německý časopis Der Spiegel s odvoláním na zdroje z vlády. Za radikální změnou postoje spolkové vlády podle listu stojí pokroky, které eurozóna učinila od vrcholu dluhové krize a díky kterým by měl odchod Řecka pouze omezené dopady na ostatní země používající euro.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Vůdce řecké levicové opoziční strany SYRIZA Alexis Tsipras

Článek

Německá kancléřka Angela Merkelová i ministr financí Wolfgang Schäuble se podle listu domnívají, že odchod Řecka z eurozóny by byl nyní přijatelný.

Řecko tento měsíc čekají předčasné parlamentní volby, jejichž favoritem je opoziční Koalice radikální levice (SYRIZA). Ta se staví proti úsporným opatřením vlády spojeným s mezinárodním záchranným programem. Politická nejistota a možný nástup SYRIZY zneklidňuje investory a dopadá i na řecké akcie. [celá zpráva]

Německá vláda podle listu pokládá odchod Řecka z eurozóny za téměř nevyhnutelný v případě, že by SYRIZA po volbách opustila úspornou politiku a přestala splácet řecké dluhy.

Podle agentury DPA vláda informace magazínu Der Spiegel nepopřela, vyjádřila však přesvědčení, že Řecko bude i v případě vítězství strany SYRIZA plnit dohodnuté podmínky.

Foto: Hannibal Hanschke , Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF) o finanční pomoc.

Dohodlo se již na dvou záchranných programech v celkové výši 240 miliard eur (6,6 biliónu Kč). Výměnou za to ale musela vláda zavést masivní výdajové škrty, snížit důchody a mzdy a opakovaně zvýšit daně, což prohloubilo hospodářskou recesi, mělo hluboké sociální dopady a vedlo k nezaměstnanosti přesahující 25 procent.

Tsipras chce dál euro

SYRIZA v prosinci slíbila, že když vyhraje předčasné parlamentní volby, zruší úsporná opatření nastolená současnou vládou. Zároveň se ale zavázala dál jednat o oddlužení země s mezinárodními věřiteli, žádné jednostranné kroky nechce v tomto ohledu přijímat.

Vůdce strany Alexis Tsipras zároveň zdůraznil, že bude dál usilovat o to, aby si Řecko ponechalo jednotnou evropskou měnu euro.

Foto: Yorgos Karahalis, Reuters

Oslavy v Řecku.

Předseda německé postkomunistické strany Levice Bernd Riexinger v reakci na zprávu Der Spiegel obvinil spolkovou vládu z vydírání a cílené destabilizace Řecka.

"Spolková vláda touto cílenou indiskrétností odpálila bombu, která povede k eskalaci krize v Řecku," řekl Riexinger listu Handelsblatt. "Tímto druhem veřejného vydírání je Řecko před volbami cíleně destabilizováno," dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

V Řecku prudce padají ceny

Meziroční pokles spotřebitelských cen v Řecku v říjnu prudce zrychlil na 1,7 procenta ze zářijových 0,8 procenta. Oznámil to v pondělí tamní statistický úřad....

Výběr článků

Načítám