Hlavní obsah

Řecké akcie prudce padají, investoři mají strach z radikální levice

Novinky, tov

Investoři se ve velkém zbavují řeckých akcií. Obávají se, že se k moci v Aténách dostane radikální levicová formace Syriza, píše na webu deník Financial Times. Eurozóna prodloužila záchranný program Řecku do února.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Šéf řeckého opozičního levicového hnutí Syriza Alexis Tsipras

Článek

Akcie na burze v Aténách klesly po zahájení úterního obchodování o 11,2 procenta. Podle listu je výprodej akcií největší od globálního burzovního krachu v roce 1987 a reaguje na rozhodnutí řeckého premiéra Antonise Samarase uspořádat prezidentské volby.

Řecká vláda v pondělí vyhlásila na 17. prosince volbu nástupce prezidenta Karolose Papuliase, jehož mandát končí v březnu. Hlasování v parlamentu komplikuje slabost vládní většiny, která nemá zajištěnou potřebnou podporu dvou třetin poslanců. Pokud ani ve třetím kole nebude známo jméno nového prezidenta, bude muset být podle ústavy rozpuštěn parlament a vypsány předčasné volby, uvedla ČTK.

Opoziční levicová formace Syriza, které průzkumy dávají naději na volební vítězství, již dala najevo, že žádného kandidáta nepostaví a pro žádného ani hlasovat nebude právě proto, aby docílila předčasných voleb.

Lídr Syrizy Alexis Tsipras v minulosti vyzýval ke zrušení záchranného programu, který podle něj vede ke katastrofě. Navrhoval ho nahradit národním plánem na podporu ekonomiky. Vypovězení záchranného programu by podle analytiků prakticky znamenalo bankrot a návrat k drachmě.

Kvůli politické nejistotě stouply úroky řeckých desetiletých dluhopisů na 7,5 procenta.

Odchod z eurozóny znovu ve hře

Řecko může být během příštích šesti týdnů pro globální trhy důležitější, než byly Rusko a Ukrajina v roce 2014,“ řekl Charles Robertson, hlavní ekonom společnosti Renaissance Capital.

“Pokud vyhraje Syriza, eurozóna se možná bude rozhodovat mezi fiskální unií (odepsání dluhu Řecku) nebo prvním opuštěním eura některou zemí,“ dodal.

Země eurozóny se v pondělí rozhodly prodloužit Řecku o dva měsíce záchranný program.

Místo do konce letošního roku tak podpůrný program potrvá do konce února, protože takzvaná trojka věřitelů není s to dokončit včas přezkoumání řeckých státních účtů.

Reklama

Související témata:

Související články

V Řecku prudce padají ceny

Meziroční pokles spotřebitelských cen v Řecku v říjnu prudce zrychlil na 1,7 procenta ze zářijových 0,8 procenta. Oznámil to v pondělí tamní statistický úřad....

Výběr článků

Načítám