Hlavní obsah

Německo na řecké krizi vydělá, i když mu Atény nevrátí ani cent, spočítali ekonomové

Německo na řecké dluhové krizi vydělá i v případě, že mu Atény nevrátí žádné peníze. Pokles úroků u německých státních dluhopisů, k němuž krize výrazně přispěla, totiž v německém rozpočtu od roku 2010 ušetřil více než 100 miliard eur (přes 2,7 biliónu korun). Vyplývá to ze studie německého institutu IWH.

Foto: Emilio Morenatti, ČTK/AP

Demonstrace před budovou parlamentu v Aténách proti dohodě s věřiteli

Článek

Řecko přitom dluží Německu zhruba 90 miliard eur (zhruba 2,4 biliónu Kč), takže i kdyby Atény už nic nezaplatily, stále je Berlín v plusu o 10 miliard eur (přes 270 miliard korun).

"Úspory převyšují náklady krize, a to dokonce i tehdy, když Řecko své dluhy přestane zcela splácet," uvedl institut, z jehož studie citovala agentura DPA. "Německo tedy bude z řecké krize v každém případě profitovat," dodal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Investoři přesunuli peníze z Řecka do Německa

Německo vydělalo na tom, že se investoři z celého světa kvůli řecké dluhové krizi rozhodli přesunout své peníze do bezpečných aktiv. A mezi ně patří i dluhopisy německé vlády. Vysoká poptávka umožnila vládě výrazně snížit úroky u těchto dluhopisů, čímž si Berlín snížil náklady na správu svého dluhu.

"Špatné zprávy v Řecku byly dobrými zprávami v Německu," píše se ve studii.

Studie nicméně nezohledňuje dopad řecké krize na hospodářský vývoj v Německu. Nejistota spojená s krizí může mít například negativní vliv na zahraniční poptávku po německém zboží, oslabení eura v důsledku krize však může německý export naopak podporovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám