Hlavní obsah

Německo a Řecko čekají klíčové rozhovory o dluzích, Papandreu žádal o pomoc

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Řecký premiér Jorgos Papandreu a německá kancléřka Angela Merkelová budou v úterý jednat o otázce řeckých dluhů. Hlavní otázkou je, zda Řecko pokročilo ve snižování deficitu veřejných rozpočtů. Rozhovory budou součástí jednání o uvolnění dalších peněz Řecku.

Článek

Papandreu už přijel v úterý do Berlína. Jeho návštěva má pomoci přesvědčit německé zákonodárce, aby souhlasili s další pomocí Řecku. Ve čtvrtek má spolkový sněm hlasovat o pomoci. Část vládní koalice je proti a kancléřka Merkelová bude asi muset spoléhat i na opoziční sociální demokraty. [celá zpráva]

Papandreu při návštěvě požádal německé průmyslníky o pomoc s tím, že nejde od investici do minulých selhání, nýbrž pro budoucí úspěch. "Váš příspěvek může být klíčový," řekl. Používal přitom i paralely se sjednocením Německa a dodal, že dluhová krize poskytla jeho zemi "unikátní příležitost odstartovat důležité reformy, které Řecko nutně potřebuje, aby bylo opět konkurenceschopné".

Evropští vůdcové chtějí, aby půjčka definitivně vyřešila řeckou dluhovou krizi, žádnou velkou radikální akci ale nechystají. Panují rozpory, jak dosáhnout vyřešení řecké dluhové krize.

Jednou z variant je odepsání poloviny řeckého dluhu. Další je posílení evropských bank, aby mohly čelit pádu dluhopisů jedné země, i posílení rezervy eurozóny na půjčky. O této možnosti ale v pondělí vyjádřil pochybnost německý ministr financí Wolfgang Schauble s tím, že se bude klást důraz na účinnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám