Hlavní obsah

Německé podniky zahalila skepse, ještě horší než po krizi v roce 2009

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podnikatelská nálada v německých malých a středních firmách je horší než v krizovém roce 2009. V pátek to uvedla německá státní banka KfW, která index nálady malých a středních firem sestavuje ve spolupráci s ekonomickým Institutem ifo.

Foto: Gateau Christophe/dpa, ČTK

Braniborská brána v Berlíně v květnu 2020

Článek

Index podnikatelské nálady malých a středních podniků v dubnu klesl vlivem pandemie o 26 bodů na minus 45,4 bodu. Letos v březnu index klesl o 20 bodů. V březnu 2009 byl na hodnotě minus 37,6 bodu. Podle banky KfW je nálada německých malých a středních firem horší než kdykoli dříve.

S poklesem poptávky kvůli šíření koronaviru se potýká 60 procent německých firem. Zhruba 80 procent podniků čeká, že bude mít letos nižší tržby.

Zhruba 43 procent společností se setkalo s rušením objednávek a více než třetina musela osekat investice.

Německý export rekordně klesl. Čeká se nejhorší propad ekonomiky od konce války

Ekonomika

Návrat na úroveň před koronavirovou krizí čeká více než třetina podniků v roce 2021. Jedna firma z dvaceti pak má za to, že takové úrovně už nedosáhne.

„Ukazuje to, jakým výzvám čelíme,” uvedl prezident hospodářské komory Eric Schweitzer. „K oživení naší ekonomiky máme ještě daleko,” dodal.

Insolvence se obává jedna třetina restaurací a téměř polovina cestovních kanceláří. Zastavit nebo omezit provoz podle něj musela kvůli karanténním opatřením bezmála polovina firem.

Německý kabinet očekává, že ekonomika země se letos propadne o 6,3 procenta. Šlo by tak o nejhorší pokles od druhé světové války. V lednu přitom ještě spolková vláda počítala s růstem, a to o 1,1 procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám