Hlavní obsah

Německé koaliční spory o migraci stahují dolů akcie i euro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spory v německé vládní koalici ohledně migrační politiky mají negativní dopad na německé akcie i euro. Zasáhnout by mohly i korunu. Agentury píšou o „soudném dnu” pro kancléřku Angelu Merkelovou.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová.

Článek

Hlavní index frankfurtské burzy DAX ráno ztrácel 1,3 procenta. Jednotná evropská měna vůči dolaru oslabila o 0,4 procenta na 1,1636 dolaru za euro.

Spor Křesťanskosociální unie (CSU) se sesterskou Křesťanskodemokratickou unií (CDU) kancléřky Angely Merkelové ohledně migrační politiky ohrožuje existenci německé vládní koalice. Německý ministr vnitra a šéf CSU Horst Seehofer, který prosazuje zpřísnění migrační politiky, v neděli překvapivě nabídl svou rezignaci. [celá zpráva]

Soudný den

Agentura Bloomberg ve své analýze pondělní jednání označuje za „soudný den pro Merkelovou“. Podle agentury Bloomberg ale investoři stále věří, že Merkelová krizi ustojí, jinak by byl propad eura ještě výraznější

Na akciový trh má podle analytiků negativní dopad rovněž eskalace obchodních sporů souvisejících s celními poplatky, které americký prezident Donald Trump zavádí na dovoz do Spojených států. Trump o víkendu přirovnal obchodní praktiky Evropské unie k obchodním praktikám Číny. „Evropská unie je možná stejně špatná jako Čína, jenom je menší. Je hrozné, co nám dělají,“ řekl v rozhovoru s televizní stanicí Fox News. [celá zpráva]

Podle hlavního ekonoma Patria Finance Jana Bureše může německá politická krize v kombinaci s obchodním napětím negativně dopadnout také na korunu.

Připomněl, že migrační dohodu EU, která nesla stopy viditelných ústupků Angele Merkelové, trhy přijaly ke konci uplynulého týdne pozitivně jako záruku nové shody uvnitř EU, zisky z pátku ale euro nyní opět ztrácí.

„Pod tlakem proto nadále mohou zůstat rozvíjející se trhy, což se vůbec nemusí líbit české koruně,“ uvedl ekonom. Kurz české měny se ráno držel bez velkých změn poblíž hranice 26 korun za euro.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám