Hlavní obsah

Německá vláda chce přezkoumat emise u vozů Porsche

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německé ministerstvo dopravy nařídilo Spolkovému úřadu pro motorová vozidla (KBA), aby přezkoumal emise u automobilů od společnosti Porsche, která je součástí koncernu Volkswagen. Oznámil to v pondělí mluvčí ministerstva.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Německý týdeník Der Spiegel v pátek informoval, že naftový automobil Porsche Cayenne V6 TDI v testu institutu TÜV Nord vykázal emise, které výrazně překračují zákonné limity.

Automobilka Porsche označila výsledky testu za „nesrozumitelné” a upozornila, že emise závisejí na různých podmínkách, například na rychlosti a teplotě.

Aféra koncernu Volkswagen, do nějž patří i mladoboleslavská Škoda Auto, vypukla v září 2015, když ho americká Agentura pro životní prostředí obvinila, že jeho dieselové motory obcházejí měření emisí. [celá zpráva]

Skandál se velice rychle rozšířil do Evropy a Asie. Ukázalo se, že se týkal vedle mateřské značky také modelů Audi, Porsche nebo Škoda. S Američany se Volkswagen na začátku letošního roku domluvil na urovnání sporu. V rámci dohody musí automobilka přiznat vinu ohledně porušení některých ustanovení amerického práva a zaplatit částku ve výši 4,3 miliardy dolarů (zhruba 111 miliard korun). [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám