Hlavní obsah

Německá ekonomika loni zamrzla, rostla jen o necelé procento

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wiesbaden
Aktualizováno

Tempo růstu německé ekonomiky loni podle předběžných údajů nezanedbatelně zpomalilo na 0,7 procenta. Zpráva spolkového statistického úřadu ukazuje, že největší evropská ekonomika sice odolává recesi v regionu, není však zcela imunní vůči dluhové krizi.

Foto: Reuters

Článek

V roce 2011 ekonomika vzrostla o tři procenta. Ještě o rok dříve ekonomika stoupla o 4,2 procenta, což byl nejvyšší růst od znovusjednocení země.

"V roce 2012 byla německá ekonomika odolná v ekonomicky obtížném prostředí a vydržela nápor evropské recese," uvedl spolkový statistický úřad.

Německo trápí hlavně dluhová krize, která postihla i jeho přední vývozní trhy. Celkem se vývoz zvýšil o 4,1 procenta, v roce 2011 to však bylo 7,8 procenta. Pokles poptávky po německém zboží ve Španělsku, Portugalsku či Řecku smazal růst vývozu do Spojených států a Číny, napsaly agentury AP a Reuters.

Soukromá spotřeba se loni zvýšila o 0,8 procenta a veřejná spotřeba o jedno procento. Investice do vybavení však klesly o 4,4 procenta a stavební investice o 1,1 procenta.

Rozpočet je v přebytku

Statistický úřad dodal, že německý rozpočet za loňský rok vykázal poprvé od roku 2007 přebytek, který činil 0,1 procenta HDP. V eurech činil přebytek 2,2 miliardy eur (zhruba 56,3 miliardy korun).

Letos by podle prognózy německé centrální banky Bundesbank měla ekonomika růst o 0,4 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám