Hlavní obsah

Němci postupovali proti ptačí chřipce razantněji než Češi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Českobudějovicku přibývá nálezů mrtvých ptáků, potvrzují se další případy nákazy ptačí chřipkou, naše úřady však dosavadní opatření považují za dostatečná. Nechystají se je zpřísnit tak, jak to v únoru udělali Němci na ostrově Rujana. Tam byly 14. února nalezeny čtyři mrtvé labutě a o čtyři dny později už na místě začala operovat armáda.

Článek

Německá vláda do akce povolala 250 vojáků, 60 z nich patřilo ke specialistům na chemické a biologické zamoření. Spolu s dalšími stovkami lidí z bezpečnostních složek pročesali ostrov. Posbírali přes 2200 mrtvých ptáků - nejméně u 114 z nich se následně prokázal smrtící virus H5N1.  

Úřady neváhaly preventivně vybít téměř 2,5 tisíce kusů domácí drůbeže na tamních farmách. V posledních týdnech se na Rujaně nevyskytl žádný další případ ptačí chřipky.

Armáda v ČR dosud nedostala pokyn

Na jihu Čech se úřady spoléhají na myslivce a náhodné chodce. Armáda by přitom podle slov svého mluvčího Andreje Čírtka s nasazením lidí problémy neměla, nikdo se ale na ni dosud neobrátil.

"Jsme připraveni na vyžádání vyčlenit potřebné kapacity. Máme vycvičené vojáky, ochranné pomůcky," řekl Čírtek s tím, že do akce mohou ihned jít stovky lidí.

Podle ministra zemědělství Jana Mládka zůstávají v platnosti dosud přijatá opatření, považuje je za dostatečné. Podle míst nálezu se maximálně rozšíří ochranná pásma, konstatoval.

Zvětšuje se počet mrtvých labutí

Hasiči na jihu Čech ve čtvrtek vyjížděli k dalším třem uhynulým labutím. Jednu lidé nalezli na předměstí Českých Budějovic, druhou v řece v Týně nad Vltavou a třetí u Hrejkovic nedaleko Milevska. Dvě z nich mimo desetikilometrové ochranné pásmo. Hrejkovice jsou zhruba 45 kilometrů od Českých Budějovic, nejdále od ochranného pásma. Uhynulá labuť byla objevena v rybníce. Všechny tři labutě byly převezeny k vyšetření do laboratoře v Praze.

První mrtvá labuť nalezená minulý týden u Hluboké nad Vltavou zemřela kvůli vysoce nakažlivému viru ptačí chřipky H5N1, který je nebezpečný i člověku. [celá zpráva] Mimořádná opatření platí od úterý v pásmech od místa, kde byla nalezena první mrtvá labuť. [celá zpráva]

Ptačí chřipka

  Ptačí chřipka může napadnout jak domácí ptactvo, např. kuřata, slepice, krůty, krocany, kachny, husy, ale i bažanty, perličky a vodní ptáky. Infikována mohou být i prasata a koně, těch se ale netýká vysoká patogenicita.  Nositeli viru mohou být tažní ptáci, aniž by se u nich projevily nějaké příznaky.  Je mnoho druhů ptačí chřipky. Rozlišujeme málo a vysoce patogenní kmeny. Virus H5 je vysoce patogenní subtyp, tedy velmi nebezpečný.

Testy ve čtvrtek potvrdily už druhý případ nákazy virem H5N1. Byl zjištěn u uhynulé labutě, která byla nalezena v sobotu v Českých Budějovicích na pravém břehu Vltavy asi čtyři kilometry od prvního nálezu. U třetí labutě, která byla objevena v pondělí u Hluboké nad Vltavou, 300 metrů od nálezu první mrtvé labutě, byla zjištěna infekce virem H5. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

V Česku je první případ ptačí chřipky

Česká republika má pravděpodobně první případ ptačí chřipky. Podle zdroje Novinek se virus objevil u labutě uhynulé v Hluboké nad Vltavou. Zatím ale není...

Výběr článků

Načítám