Hlavní obsah

Největší výrobce tequily se chystá v únoru na burzu

Mexická nápojová skupina Jose Cuervo, která je největším výrobcem tequily na světě, by již v únoru mohla vydat akcie na burze, uvedla ve středu agentura Reuters. Minulý rok firma plánovaný vstup na burzu odložila po zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem a prudkém propadu pesa.

Foto: Profimedia.cz

Jose Cuervo se označuje za nejstaršího výrobce lihovin v Severní Americe bez přerušení provozu.

Článek

Jose Cuervo plánuje 8. února stanovit cenu pro primární nabídku, ze které chce získat až jednu miliardu dolarů (25,1 miliardy korun). Podle jednoho ze zdrojů firma pro primární nabídku zvažuje cenu 30 až 34 peso za akcii (35 až 40 korun).

Vedení firmy nechtělo informace komentovat. V dřívějších materiálech ke vstupu na burzu společnost uvedla, že americké volby by mohly vést ke změnám v obchodních dohodách, které by negativně dopadly na její byznys. Narážela tak na dohodu o volném obchodu NAFTA, od které chce Trump ustoupit a vyjednat s Mexikem i Kanadou lepší podmínky.

Trump hrozí uvalením cel, a to nejen u aut dovážených z Mexika. Na hranicích s jižním sousedem hodlá postavit zeď, kterou podle něj mají zaplatit Mexičané.

Severní Amerika má přitom na celkovém objemu prodeje Jose Cuervo podíl 60 procent.

Mexický akciový trh oživuje

Rozhodnutí o vstupu na burzu ale přichází v době, kdy mexický akciový trh oživuje. Od počátku roku si hlavní index akciové burzy připsal 2,7 procenta. Firma by také mohla těžit z poklesu pesa k dolaru od voleb o 15 procent, které zlevnilo produkty firmy na americkém trhu, upozornila agentura Bloomberg.

Firmu založil Jose Antonio de Cuervo v roce 1795, před vyhlášením nezávislosti Mexika na Španělsku. Společnost uvádí, že je nejstarším výrobce lihovin v Severní Americe bez přerušení provozu.

Firmu kontroluje rodina miliardářů Beckmannových, potomků původního zakladatele. Rodina zůstane většinovými akcionáři i po primární nabídce. Zisk z nabídky chce společnost použít na financování růstu a rozšíření svého portfolia.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám