Hlavní obsah

EU je skvělý projekt s mizerným vedením, prohlásil Zeman

Prezident Miloš Zeman označil za hlavní důvod odchodu Velké Británie z Evropské unie obavy Britů z „naprosté neschopnosti” vedení EU. Zeman to ve středu řekl při návštěvě Vysočiny.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Prezident Miloš Zeman na krajském úřadu v Jihlavě, kde se setkal s hejtmanem Jiřím Běhounkem (vpravo) a krajskými zastupiteli.

Článek

"Můj názor jako eurofederalisty je ten, že EU je skvělý projekt s mizerným vedením," řekl Zeman v Jihlavě.

Připomněl některé bývalé představitele s velkým vlivem na podobu evropské integrace, jako byli například někdejší předseda Evropské komise Jacques Delors nebo jeden ze zakladatelů evropské integrace Jean Monet, který vypracoval po druhé světové válce plán Evropského společenství uhlí a oceli.

"Při vší úctě - když pozoruji některé nejmenované vedoucí představitele EU a srovnám je s těmito velikány, je to zhruba stejný rozdíl, jako mezi první a druhou ligou," poznamenal Zeman, který očekává, že do pěti let se od Británie odtrhne Skotsko a vstoupí do Unie samostatně, což EU oslabí.

„Nesmyslné předpisy”

Prezident míní, že Brity odradila od členství hlavně politika EU "zásobující členské země naprosto nesmyslnými předpisy".

Od české eurokomisařky Věry Jourové se prý dozvěděl, že pracuje například na směrnicích o jednotné produkci vosku či inkoustu do laserových tiskáren.

"Nedivte se, že když byrokratičtí šílenci vydávají takové směrnice, a přitom nejsou schopni například ochránit vnější hranice EU před migrační vlnou, že se vám toto vedení jinak skvělého projektu zhnusí, a že ho opustíte. To je podle mého názoru skutečně základní příčina brexitu," řekl Zeman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám