Hlavní obsah

Nejbohatším Američanem zůstává Bill Gates

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Americký miliardář a zakladatel Microsoftu Bill Gates obhájil i letos první příčku v žebříčku 400 nejbohatších Američanů, jak uvádí časopis Forbes. Gatesův majetek se odhaduje na 54 miliard dolarů (asi 993 miliard Kč).

Článek

Gates vládne žebříčku již 17. rok za sebou. Za rok 2009 si polepšil o čtyři miliardy dolarů (73,5 miliardy Kč).

Stříbrnou pozici obsadil investor Warren Buffett, jehož jmění má činit 45 miliard dolarů (827,4 miliardy Kč). Na bronzové příčce se pak udržel Larry Ellison, zakladatel společnosti Oracle, který disponuje 27 miliardami dolarů (496,4 miliardy Kč).

Agentura Reuters připomíná, že se celkem 217 miliardářům podařilo jmění navýšit, naopak 84 o něco zchudlo.

Letos nejvíce přibylo na „konto“ jednomu ze zakladatelů Facebooku Marku Zuckerbergovi, který v žebříčku obsadil 35. příčku. Jeho jmění stouplo ze dvou miliard (36,7 miliardy Kč) na 6,9 miliardy dolarů (126,8 miliardy Kč). Další spoluzakladatel Facebooku Dustin Moskovitz se stal nejmladším miliardářem. Ve svých 26 letech se může pochlubit částkou 1,4 miliardy dolarů (25,7 miliard Kč). Naopak nejstarším boháčem je 95letý David Rockefeller. Ten má k dispozici 2,4 miliardy dolarů (44,1 miliardy Kč).

Do prominentního žebříčku se dostalo celkem 42 žen. Patří mezi ně například i moderátorka, herečka a vydavatelka časopisu černé pleti Oprah Winfreyová.

Reklama

Výběr článků

Načítám