Hlavní obsah

Nejbohatších Čechů přibývá i v krizi. Jak se baví?

Právo, Jindřich Ginter

Zhruba pět procent nejbohatších Čechů stále bohatne. Zájem o luxusní zboží i služby tak roste. Zvyšuje se počet bankovních top klientů, rostou též objednávky výletů za exotickými zážitky za statisíce.

Foto: Choi Bu-Seok, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Bohatí lidé si třeba zaplatí účast na pouštní rallye anebo se nechají za půl miliónu korun dopravit ledoborcem a pak vrtulníkem k severnímu či jižnímu pólu, pobudou tam nějakou hodinku a pak se zase rychle vracejí zpátky do tepla a civilizace.

Nemusí to ale být hned Antarktida, když jde jen o to, co s načatým víkendem. „Počet našich klientů roste. Celoročně jsou velmi oblíbené třeba vyhlídkové lety nad Alpami. Klienti si v Salcburku dají oběd, pokochají se výhledem na vrcholky hor a k večeru přistanou zpátky na letišti,“ řekla Právu Michaela Mlejnková z malé letecké společnosti Pilotemnazkousku.cz.

Takový výlet třímístným letadlem, i s pilotem, vyjde zákazníka „jen“ na 35 tisíc, víkendový let nad Jadranem pak na 60 tisíc. Bohatí Češi také s oblibou létají na den či dva do Španělska, Chorvatska, Portugalska, na francouzskou či italskou Riviéru.

V ČR je 30 000 dolarových milionářů

„Měsíc co měsíc registrujeme zvyšující se počet klientů v našem prémiovém a privátním bankovnictví,“ potvrdil Právu Pavel Kysilka, šéf České spořitelny (ČS), největší komerční banky u nás. Celkem se odhaduje, že dolarových milionářů je v Česku kolem 30 tisíc.

Velký zájem o extrémní zážitky naznačuje, že mnozí bohatí se zřejmě dost často nudí. Kupují si účast na automobilových rallye, polární expedice, leteckou akrobacii v USA, jezdí se potápět mezi žraloky či skákat padákem v Dubaji.

„Jde o stovky VIP klientů ročně. Jejich počet každým rokem roste o deset až patnáct procent. Krize na to nemá vliv,“ uvedla ERV pojišťovna ve své analýze české VIP klientely. Přitom jen cestovní pojištění polární výpravy šesti lidí na 70 dnů přijde na 120 tisíc korun.

Kdo netouží po adrenalinu, tak si prostě dopřává, co tělo ráčí. Za luxusní týden v Řecku bohatí Češi běžně utratí i 400 tisíc korun, za tři týdny v Toskánsku rovnou půl miliónu. „Cestují většinou v párech. Pokud jedou s dětmi, velmi často berou chůvu,“ dodala ERV pojišťovna.

I bohatým se však, navzdory zázemí, stávají na cestách vážné nehody. „Řešili jsme srdeční příhodu při lovu medvědů na Aljašce nebo naléhavou lékařskou pomoc klientovi, kterého otrávili domorodci v centrální Africe,“ uvedla pro Právo ERV.

Protipólem nejbohatších Čechů, jimž se daří velmi dobře i navzdory krizi, je zhruba milión lidí, kteří musejí každý měsíc vyjít s šesti i méně tisíci korunami na hlavu.

Kolik stojí VIP dovolená
Tři týdny luxusu na Kubě – 500 tisíc korun
Výprava na severní pól – 600 tisíc korun
Cesta kolem světa s CK – 700 tisíc korun
Zdroj: ERV pojišťovna

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám