Hlavní obsah

Nečas: Zvýšit by se mohly nepřímé daně, například DPH

Právo, vč, jov, pko
Aktualizováno

Národní ekonomická rada vlády (NERV) souhlasí s vládním přístupem nezvyšovat celkové daňové zatížení. Zatímco klesnout by měly odvody na sociální pojištění, nahoru by případně mohly jít jen nepřímé daně, tedy DPH a spotřební daně. Uvedl to po pondělním jednání NERV premiér Petr Nečas (ODS).

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

„Jsme jedna ze čtyř zemí s nejvyššími odvody na sociální pojištění v EU,“ uvedl Nečas. O zvýšení DPH a spotřebních daní bude koalice teprve jednat. U DPH koalice zvažuje zvýšit současnou dolní sazbu z 10 na 12 procent, což by zvýšilo ceny potravin, léků, veřejné dopravy a mnoha dalších základních potřeb.

Podle prvního náměstka ministra financí Ladislava Minčiče by zvýšení bylo možné již od 1. dubna příštího roku. Nečas se již dříve vyjádřil, že peníze by nesměly být utraceny v rozpočtu, ale na financování důchodové reformy či na zvýšení zásluhovosti důchodů po rozhodnutí Ústavního soudu.

Premiér a ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) v pondělí zasedli za jednací stůl se zástupci odborů a jednali o snížení objemu jejich mezd o desetinu a dalších chystaných vládních škrtech. Na změně platových tarifů se však zatím nedohodli a jednání budou pokračovat s tím, že odboráři podají vlastní návrh.

Deset procent dolů

Podle Drábkova návrhu by existovala jediná tabulka platových tarifů. Základní mzda by již nerostla podle odpracované praxe, ale rozšířily by se možnosti pro osobní hodnocení. Odbory proti tomu ostře protestují.

Pokud by nová tabulka platila, hrozily by podle předsedkyně odborů státní správy Aleny Vondrové masivní odchody pracovníků. Týká se to i lékařů, kterých by se snížení platů dotklo údajně nejvíce, a zdravotnického personálu. Nová tabulka by se netýkala zaměstnanců ve školství a úředníků krajů, měst a obcí. Do budoucna by měli mít vlastní tarify.

Odboráři proto proti snižování platů a dalším vládním škrtům chystají na 21. září demonstraci v Praze. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám