Hlavní obsah

Natural 95 je levnější než nafta, poprvé od března

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Průměrná cena nejpoužívanějšího benzínu Natural 95 je poprvé od března nižší než cena nafty. Ve čtvrtek klesla cena benzínu na 36,53 Kč/l, zatímco u litru nafty je o haléř vyšší. Vyplývá to z údajů společnosti CCS.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jak pro Novinky uvedl analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta, hlavním důvodem je klesající cena benzínu na rotterdamské burze. „Vzhledem k blížící se zimě roste poptávka po naftě, protože ta se v západoevropských zemích používá k vytápění. Výsledkem je dražší nafta a levnější benzín,“ doplnil Novák s tím, že v podstatě identický vývoj bylo možné pozorovat i loni koncem října.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj ceny benzínu a nafty od roku 2010

Naposledy byl benzín levnější než nafta 13. března, kdy litr Naturalu 95 stál 36,66 Kč a litr nafty 36,69 Kč. O den později činila průměrná cena obou druhů pohonných hmot shodně 36,75 Kč/l. Od té doby byla nafta stále levnější než benzín. Největší rozdíl mezi průměrnými cenami pohonných hmot byl 13. září, kdy byl litr Naturalu 95 v průměru o 1,38 Kč dražší než litr nafty.

Cena Naturalu 95 se začala na konci října rychle snižovat. Za poslední dva týdny benzín zlevnil v průměru o korunu na litr. Nafta sice také zlevňuje, pokles cen ale není tak výrazný jako u benzínu.

„Cenový rozdíl by se v nadcházejících týdnech měl dále zvyšovat, tedy nafta bude v porovnání s benzínem ještě dražší,“ připomněl Novák. Opačný vývoj by měl nastat až s nástupem jara. „Vše za předpokladu, že se nebude hýbat se spotřební daní,“ doplnil analytik.

Reklama

Výběr článků

Načítám