Hlavní obsah

Natural 95 brzy zdraží nad 28 korun

Právo, Martin Procházka

Pohonné hmoty u čerpacích stanic začaly po devíti týdnech zdražovat. Od předminulého pátku do čtvrtka to bylo u nejprodávanějšího Naturalu 95 o 11 haléřů na průměrných 27,95 Kč za litr, nafta zdražila jen nepatrně.

Článek

Nyní podle analytiků přijde podražení ještě vyšší a Natural 95 se během týdne bude prodávat za více než 28 korun.

„Česká koruna poměrně výrazně oslabila vůči americkému dolaru. Do konce října tak lze očekávat zvýšení cen pohonných hmot u čerpacích stanic v České republice asi o 20 haléřů,“ řekl Právu analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. Průměrná cena Naturalu 95 by se tak dostala k úrovni 28,15 Kč za litr a nafty na 27,30 za litr.

Prodeje pohonných hmot i jiného zboží na pumpách klesly
Boris Tomčiak, analytik firmy Finlord

Podle hlavního ekonoma BH Securities Štěpána Křečka kurzu koruny vůči dolaru nenahrává současná situace kolem šíření nákazy v Česku. Záleží také na pandemické situaci, která se v České republice vyvíjí výrazně hůře než v okolních zemích, na což reagují trhy, a další oslabení koruny tak nelze vyloučit.

Ještě 1. října se dolar prodával za 22,89 Kč, v pátek to bylo již za 23,23 Kč, tedy o 34 haléřů více.

Pumpaři zřejmě zvednou marže

Na trhu s ropou podle Tomčiaka žádné významné zprávy zatím nejsou. Její spotřeba ve světě ale kvůli opatřením proti šíření nákazy roste pomaleji, než se očekávalo.

Benzin za týden zdražil o 11 haléřů, nafta o pětník

Ekonomika

„Ceny severomořské ropy Brent se držely na úrovni kolem 42 až 42,5 dolaru za barel. Otázkou je, co bude s cenou ropy do budoucna, protože přicházejí nové a nové restrikce i v zahraničí. Je možné, že bude omezena její spotřeba a dojde k poklesu cen,“ uvedl Křeček. Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy ale zatím pokles cen ropy nehrozí.

„Riziko karanténních opatření, která snižují poptávku po ropných produktech, se nyní z globální perspektivy týká převážně ‚jen‘ Evropy, což z hlediska obchodníků s ropou nepředstavuje dostatečnou hrozbu,“ uvedl Kovanda.

Podle Tomčiaka byly čerpací stanice krizí negativně postiženy a budou se snažit zachránit tržby a zisk. „O něco si zvýší marže, protože prodeje pohonných hmot i jiného zboží na pumpách klesly,“ doplnil. Nemělo by ale jít o dramatický nárůst, spíše v řádu do deseti haléřů.

Reklama

Výběr článků

Načítám