Hlavní obsah

Nálada v německých firmách se zlepšila

Novinky, Bohumír Žídek

Nálada ve vedení německých firem se v prosinci překvapivě zlepšila. Index podnikatelského klimatu, který ji odráží, vzrostl z listopadových 90,9 na prosincových 92,1 bodu. Vyplývá to z pravidelného průzkumu Institutu ifo mezi zhruba devíti tisíci německými firmami.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Index podnikatelského klimatu.

Článek

„Lockdown sice citelně zasáhl jednotlivá odvětví, nicméně německá ekonomika jako celek se ukázala být odolná,“ konstatoval prezident institutu Clement Fuest.

„V odvětví obchodu se podnikatelské klima zlepšilo. Firmy hodnotí svoji aktuální situaci o poznání pozitivněji,“ doplnil. Poznamenal ale, že větší část odpovědí přišla ještě před posledním zpřísněním lockdownu.

V rámci zpřísnění se zavřely obchody, které neprodávají nezbytně nutné zboží, a zavřené jsou také například školy. Pozitivní ovšem je, že je země připravena zahájit očkování proti koronaviru.

Index podnikatelské situace, v němž podnikatelé a manažeři hodnotí aktuální situaci svého vlastního podnikání, za poslední měsíc vzrostl o 1,3 bodu na 91,3.

Němci jsou připraveni. Očkování spustí zřejmě už příští týden

Zahraniční

Index očekávání, v němž podnikatelé hodnotí výhled ekonomiky i vlastního podnikání na nejbližších šest měsíců, se potom zvýšil o jeden bod na 92,8 bodu.

Západní soused představuje pro Česko vůbec nejdůležitějšího obchodního partnera. Míří tam zhruba třetina tuzemského vývozu.

Indikátor důvěry v českou ekonomiku podle dat Českého statistického úřadu v listopadu poklesl o 4,4 bodu na 82 bodů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám