Hlavní obsah

Nálada německých podnikatelů a manažerů je nejhorší za šest let

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nálada ve vedení německých podniků se v červenci čtvrtý měsíc v řadě zhoršila. Je tak nejhorší za šest let. Vyplývá to z pravidelného průzkumu Institutu ifo mezi zhruba devíti tisíci německými firmami. Index podnikatelského klimatu v červenci klesl z 97,5 na 95,7 bodu.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Index podnikatelského klimatu

Článek

„Atmosféra v nejvyšších patrech německých podniků je nepříjemná,” uvedl ředitel institutu Clemens Fuest. „Podniky byly méně spokojené se svou aktuální situací. K tomu se skepticky dívají i na budoucí vývoj svého byznysu,” dodal.

Index podnikatelské situace, v němž podnikatelé a manažeři hodnotí aktuální situaci svého vlastního podnikání, za poslední měsíc klesl ze 101,1 na 99,4 bodu.

Index očekávání, v němž podnikatelé hodnotí očekávání vývoje ekonomiky i svého podnikání v nejbližších šesti měsících, klesl z červnových 94,0 na aktuálních 92,2 bodu.

Německo v loňském roce hospodařilo s rekordním přebytkem, který zaznamenalo pátý rok v řadě. Jeho ekonomika však v posledním čtvrtletí jen těsně unikla recesi, když po předchozím poklesu zaznamenala velice mírný růst.

Do Německa míří třetina českého vývozu a na vývoji největší evropské ekonomiky závisí i vývoj tuzemského hospodářství.

Reklama

Výběr článků

Načítám