Hlavní obsah

Nakupte v e-aukci a ušetříte, vyzývá bílovecká radnice

Právo, Jiří Tomaškovič
Bílovec

Elektronické aukce jsou hitem poslední doby, který města a obce využívají, aby při nákupu elektrické energie či plynu ušetřily. Bílovec na Novojičínsku chce totéž nabídnout i občanům.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Bílovec je prvním městem v Moravskoslezském kraji, které tento způsob nakupování elektřiny a plynu nabídne přímo obyvatelům. „Rádi bychom pomohli všem, kteří mají zájem uspořit peníze za energie. Město už druhým rokem při nákupu elektrické energie prostřednictvím elektronické aukce uspořilo stotisícové částky,“ řekl starosta Bílovce Petr Klimek (Bílovecká patnáctka).

Nyní se tedy podobná šance otevírá i obyvatelům Bílovce a okolních obcí. „Předpokládáme, že při nákupu elektrické energie uspoříme tak 10 až 15 procent, u zemního plynu možná i více,“ řekl Právu Martin Anders z firmy Marandis, která v Bílovci elektronickou aukci lidem zprostředkuje.

Aby se elektronická aukce vyplatila, měla by se do ní zapojit alespoň stovka odběrných míst. A to by podle Anderse neměl být problém. „Limit není, ale bylo by nesmyslné soutěžit pro 20 domácností. Čím více, tím tedy lépe. Už teď se nám lidé hlásí a ptají se kam a s jakými doklady mají přijít. A nejsou to jen Bílovečtí. Vypadá to tak, že se do aukce zapojí i okolní obce,“ přiblížil Anders.

Aukce v přímém přenosu

Zájemci o aukci mohou už nyní přijít s potřebnými doklady do budovy městského úřadu. „S sebou by měli mít poslední vyúčtování a smlouvu s dodavatelem. Pracovník firmy, která aukci pořádá, si podklady okopíruje a vše jim vysvětlí. Obrovskou výhodou je, že se lidé před samotnou aukcí k ničemu nezavazují. Případnou smlouvu s dodavatelem podepíší až na základě vysoutěžené ceny,“ upozornil bílovecký starosta.

Bílovecká radnice už před dvěma lety uvažovala zapojit do elektronických aukcí místní podnikatele. „Hledali jsme tehdy způsob, jak místním firmám ulevit a pomoct v podnikání. V příštím týdnu dostanou podobnou nabídku do schránek i ostatní. Informace se ve větším rozsahu objeví i na našich webových stránkách,“ připomněl Klimek.

Samotná aukce se uskuteční pravděpodobně na přelomu dubna a května. „Elektronickou aukci plánujeme sledovat živě, zřejmě v malém sále kulturního domu. Uspořádáme z ní přímý přenos,“ doplnil starosta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám