Hlavní obsah

Náklady na léčbu Ukrajinců podle VZP až sedm miliard

Náklady na léčbu ukrajinských uprchlíků se podle odhadů Všeobecné zdravotní pojišťovny vyšplhají na 7,1 miliardy korun. Předseda správní rady VZP a poslanec KDU-ČSL Tom Philipp v pondělí uvedl, že VZP nyní eviduje 298 900 zaregistrovaných ukrajinských běženců, předpokládá se ale, že jejich počet ještě naroste. Na 85 procent z nich jsou ženy a děti.

Foto: Milan Malíček, Právo

Všeobecná zdravotní pojišťovna. Ilustrační foto

Článek

Speciální vízum ke strpění či k dočasné ochraně v Česku získalo za dva měsíce války 308 tisíc lidí z Ukrajiny. S tímto vízem mají v ČR automaticky zdravotní pojištění.

Výjimka z očkování do školky pro děti z Ukrajiny nebude. Nemocnice mají navýšit kapacity

Věda a školy

„Podle našich odhadů by letos mohla VZP zajišťovat přibližně 362 tisíc běženců z válečných oblastí,“ uvedl poslanec Philipp.

Pokud by podle něj čerpali 62 procent průměrných nákladů na zdravotní péči, stát by za ně zaplatil přes sedm miliard. Pro srovnání, VZP podle mluvčí Viktorie Plívové plánuje celkově letos vydat na zdravotní péči zhruba 260 miliard.

Očekává se, že zhruba deset procent ukrajinských uprchlíků si v ČR najde práci. Budou si tak sami platit zdravotní pojištění, téměř miliardu by tak měli do systému vrátit.

O solidární příspěvek požádalo přes 16 tisíc lidí

Domácí

Podle VZP má nyní práci v ČR 18 216 registrovaných běženců. Jsou buď zaměstnaní, nebo samostatně výdělečně činní. Generální ředitelství úřadu práce před několika dny uvedlo, že práci si v Česku našlo už přibližně 24 tisíc Ukrajinců.

Zbytek platí stát

Zbylých 90 procent se podle Philippa stane státními pojištěnci. Stát na osobu posílá měsíčně 1967 korun, podle odhadů by mohl za běžence pojišťovně zaplatit 3,6 miliardy korun.

Přínos Ukrajinců je větší než náklady na ně, říká sociolog

Domácí

Generální ředitel VZP Zdeněk Kabátek Právu ale řekl, že jeho osobní odhad je optimističtější.

„Jedná se o velmi konzervativní model, který budeme ještě upřesňovat v průběhu roku podle aktuálního vývoje. Ukazuje se, že řada Ukrajinců má snahu v Česku najít, byť i jen dočasné, zaměstnání, než se budou moci vrátit domů,“ řekl Právu Kabátek.

„Už dnes je zaměstnáno víc než 18 tisíc lidí, kteří do systému zdravotního pojištění svými odvody přispívají. To je zhruba 11 procent z věkové kategorie 18 až 65 let. S ohledem na tento fakt předpokládám, že konečný výsledek bude pro zdravotní systém příznivější,“ dodal.

Dočasné pojištění uprchlíků za miliardy i jazykové kurzy pro lékaře, počítá strategie

Domácí

Ukrajinští uprchlíci si v ČR mohou vybrat ze sedmi pojišťoven, u VZP je drtivá většina. „K minulému týdnu máme registrováno 1306 ukrajinských pojištěnců a 169 z nich pracuje,“ řekla Právu mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Jana Schillerová.

Odměna 1,3 milionu 

Ředitel VZP Zdeněk Kabátek dostane za loňský rok odměnu přes 1,3 milionu korun. Rozhodla o tom správní rada pojišťovny s tím, že zvládl obtížný covidový rok.
Maximální roční odměna pro ředitele VZP může činit šest platů, což je 1,35 milionu korun. Správní rada mu nejvyšší možnou částku snížila o tři procenta.

Výběr článků

Načítám