Hlavní obsah

Na Wall Street si opasky rozhodně neutahují, průměrný plat tam je sedm miliónů

New York

V loňském roce dosáhly platy i s odměnami v centru amerického finančního světa na newyorské Wall Street téměř na rekordní úroveň. Lépe se tamní finančníci měli jenom v letech 2007 a 2008 před finanční krizí. Vysoké platy jsou ale vykoupené masivním propouštěním v posledních letech, kdy odvětví musely opustit tisíce pracovníků, jak uvedl list The New York Times.

Foto: Profimedia.cz

Platy na Wall Street pokles zatím nezaznamenaly.

Článek

Celkové platy zaměstnanců včetně odměn na Wall Streetu loni vzrostly o čtyři procenta na 60 miliard dolarů (asi 1,2 biliónu korun). Průměrný roční výdělek činil 362 950 dolarů (asi sedm miliónů korun). Meziročně to bylo o 16,6 procenta více. Letos zaměstnanci na Wall Streetu očekávají ještě lepší bonusy než loni.

The New York Times podotýkají, že Wall Stret se od začátku krize potýká s dvěma konkurenčními tržními silami. Na jedné straně je kvůli přísnějším regulacím a pomalému oživení ekonomiky nucen propouštět. Na druhé straně ale stále potřebuje nabízet lidem lukrativní mzdy, aby tamní firmy přilákaly odborníky, anebo si je udržely.

Výši platů banky neřeší

Banky proto propouštějí a omezují další náklady, nezasahují ale do výše platů. Výdělky tak rostou navzdory tomu, že akcionáři kvůli slabým ziskům tlačí na firmy, aby svou režii snížily. Na platy na Wall Streetu jde téměř polovina tržeb firem.

Na finanční odvětví v New Yorku připadá čtvrtina všech mezd vyplácených soukromými firmami. Pracuje v něm přitom jen 5,3 procenta zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám