Hlavní obsah

Na vkladních knížkách České spořitelny zbylo 1,78 miliardy. Dostane je nadace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na anonymních vkladních knížkách České spořitelny, jejichž výplata skončila definitivně s rokem 2016, zůstalo 1,78 miliardy korun. Češi si nakonec nevyzvedli vklad z celkem 2,456 miliónu knížek. Česká spořitelna o tom informovala v pondělí. Peníze z knížek dostane Nadace Depositum Bonum, kterou spořitelna pro tento účel už dříve založila.

Foto: Anna Basiková, Novinky

Peníze z knížek dostane Nadace Depositum Bonum, kterou spořitelna pro tento účel založila.

Článek

Anonymní vkladní knížky byly zrušeny v roce 2002 Evropskou unií a následně českým parlamentem. V závěru roku 2002 evidovala banka anonymní vkladní knížky s objemem 120 miliard korun.

Zákonná povinnost vyplácet peníze z těchto knížek bankám skončila na konci roku 2012, Česká spořitelna prodloužila lhůtu až do konce roku 2016.

Promlčené vklady v objemu 1,78 miliardy korun, které podle zákona propadají bance, jež je nemusí vyplácet, dostane nadace.

„Česká spořitelna si je dobře vědoma původu nově získaných finančních prostředků a ví, že tyto peníze jsou výsledkem poctivého střádání lidí, kteří je ukládali nezřídka po několik desítek let. Banka se proto rozhodla vrátit všechny zbylé prostředky zpět české společnosti prostřednictvím nové nadace,“ uvedla banka při založení nadace Depositum Bonum v roce 2012.

Největší nadace v Česku

Do nadace byla už dříve převedena část peněz z vkladních knížek. Její jmění bylo podle výroční zprávy na konci roku 2015 1,233 miliardy korun. Stala se tak největší nadací v Česku.

Z částky, kterou banka do nadace nepřevedla, vznikla rezerva pro klienty, kteří se o peníze přihlásili do konce roku 2016. I zbylé prostředky teď banka převede na nadaci.

Nadace Depositum Bonum byla podle banky zřízena za účelem podpory české společnosti v oblasti vědy, výzkumu, vývoje a vzdělání. „Nadace podporuje obory přírodovědné a technické, které přinášejí dlouhodobý prospěch celé společnosti a posilují její konkurenceschopnost v globálním prostředí,” poznamenala spořitelna.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám