Hlavní obsah

Na anonymních vkladních knížkách leží stále téměř dvě miliardy korun

Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Platnost anonymních vkladních knížek byla podle zákona o bankách zrušena na konci roku 2002. Česká spořitelna (ČS) je od té doby přestala úročit a klienti měli možnost si své vklady vybrat do konce roku 2012. Banka lhůtu prodloužila o další tři roky do konce roku 2015. Na vkladech však stále leží 1,9 miliardy korun, ČS je bude ale až do odvolání vyplácet i v roce 2016.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Na konci roku 2002, kdy skončila platnost anonymních vkladních knížek, evidovala Česká spořitelna na anonymních vkladech zhruba 120 miliard korun. Klienti si dosud z této částky vybrali více než 98 procent. Ke konci listopadu 2015 bylo na anonymních vkladech stále ještě nevybraných 1,9 miliardy korun.

Anonymní vklady mohou klienti vybírat i letos

Zákon o bankách na konci roku 2002 zrušil platnost anonymních vkladních knížek a zároveň jejich majitelům umožnil vybrat si z nich peníze až do konce roku 2012. Spořitelna anonymní knížky již nesměla dále úročit ani vydávat nové.

Česká spořitelna desetileté období pro výběry prodloužila o tři roky až do konce roku 2015 - šlo o tzv. prodlouženou promlčecí lhůtu. Podle zákona by pak tyto promlčené vklady propadly bance, banka je už tedy nemusela dále vyplácet. Rozhodla se ale vyjít klientům vstříc i nadále a vklady vyplácí do odvolání i v roce 2016.

Zároveň se Spořitelna ale rozhodla část nevyzvednutých vkladů věnovat české společnosti prostřednictvím Nadace Depositum Bonum, kterou v roce 2013 založila. Nadace se zaměřuje na zlepšení úrovně vzdělání, a to zejména v technických a přírodních vědách.

Z částky, kterou Česká spořitelna do nadace nepřevedla, vznikla rezerva pro klienty, kteří si ještě přijdou vyzvednout vklady i v roce 2016.

Vkladní knížky mají dlouhou historii

Historie vkladních knížek sahá až do doby Rakousko-Uherska. Svůj velký rozmach zažily před mnoha lety. Kvůli rostoucímu počtu různých spořicích produktů ale jejich obliba postupně klesala. V současné době se s nimi setkáte už jen minimálně - například u České spořitelny či Ery.

Anonymní vkladní knížky jsou snadno k poznání. Neobsahují žádné identifikační údaje o majiteli knížky. Jejich prostřednictvím tak může vybrat peníze prakticky kdokoliv, kdo zná heslo. Proto se jim také říká vkladní knížky na doručitele.

Související téma:

Foto: Česká spořitelna

Logo České spořitelny

Na druhou stranu vkladní knížkou na jméno, které je i v knížce včetně dalších identifikačních údajů uvedeno, vybere peníze jen její majitel, případně disponent. U těchto vkladních knížek se nic nemění, zůstávají i nadále v platnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám