Hlavní obsah

Na Vánoce zavřeno, pak výprodeje

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O vánočních svátcích budou Češi muset upustit od nákupní turistiky. Velké obchody o prodejní ploše nad 200 metrů čtverečních totiž budou 25. i 26. prosince zavřeny a o Štědrém dnu mohou mít otevřeno pouze do dvanácti hodin. Hned po druhém svátku vánočním však v Česku odstartují výprodeje.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Zavřít na Vánoce přikazuje maloobchodu zákon. Ilustrační foto

Článek

Zavřít na Vánoce přikazuje maloobchodu zákon, z nějž však byl naopak novelou vyňat od letošního října velkoobchod. Pro obchodní centra, hypermarkety i supermarkety ovšem nadále platí, že o vybraných svátcích otevřít nesmějí.

Nakoupit si tak i o těchto Vánocích půjde jen v malých obchodech či v prodejnách na letištích, nádražích a v nemocnicích. Otevřeny budou také lékárny a čerpací stanice.

S povánočními výprodeji ale většina obchodních řetězců otálet nehodlá, spustí je už 27. prosince. „Povánoční nákupy i lednové výprodeje jsou velmi populární. V posledních letech je trendem, že lidé dostávají k Vánocům peníze, za které nakupují zboží především v povánočních slevách. Období těsně po Vánocích je tak pro obchodníky jedno z nejsilnějších z celého roku,“ řekl ČTK obchodní ředitel společnosti Astratex Miroslav Tesař.

Zboží i za polovinu

Například Tesco ukončí na Štědrý den v celé republice prodej už v 11 hodin. Tedy ještě o hodinu dříve, než nařizuje zákon. „V sedm hodin ráno 27. prosince pak spustíme výprodejovou akci. Vztahovat se bude na stovky produktů. Od 8. ledna nastoupí novoroční slevy, které na některé zboží, například kancelářské a motoristické potřeby, dosáhnou až padesáti procent. Vysoké slevy budou i na elektroniku či na hračky,“ sdělil Právu mluvčí Tesco Stores ČR Václav Koukolíček.

Obrovské fronty, zamítnuté platby. Vánoční horečka zahltila platební terminály v obchodech

Ekonomika

Pro internetové prodejce jsou povánoční a lednové výprodeje druhým nejsilnějším obdobím. „U nás se slevy budou týkat tisíců výrobků napříč sortimentem. Předpokládám, že největší zájem bude opět o elektroniku,“ uvedla mluvčí Mall.cz Pavla Hobíková.

Největší český e-shop Alza.cz. nečeká až na 27. prosinec a výprodejovou akci zahájil už v tomto týdnu. „Nejvyšší slevy se u vybraného zboží pohybují v desítkách procent a jdou napříč celým naším sortimentem,“ informovala mluvčí Alzy Patricie Šedivá.

Reklama

Související články

On-line nákupy zaplavují poštu

Pod vánočním stromkem bude v řadě rodin ještě více dárků než loni. Svědčí o tom informace doručovatelských firem, které ve vrcholící předvánoční kampani musí...

Výběr článků

Načítám