Hlavní obsah

Na Vánoce za rodinou a zpět na jednu jízdenku? Zapomeňte

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Překvapení čekalo nebo teprve čeká na řadu cestujících Českých drah. Ty totiž s novým jízdním řádem zrušily dosud oblíbené zpáteční jízdenky. Cestující, kteří byli zvyklí jezdit obě cesty na jednu jízdenku, proto teď kroutí hlavou nad tím, že jim pokladní musí tisknout jízdenky dvě.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Vlak Českých drah projíždí mezi Mariánskými Lázněmi a Chodovou Planou.

Článek

Smyslem změny mělo být zrušit slevy, se kterými se zpáteční jízdenky pojily. Dráhy však zrušily nejen zpáteční slevu, ale i zpáteční jízdenku jako takovou. Pokud si chcete rovnou u pokladny koupit i jízdenku na zpáteční cestu, pokladní vám musí vytisknout dvě jízdenky.

„Původně měli zrušit jen zpáteční slevu, ale nějaká hlava ve vedení zrušila i tu jízdenku,” neskrýval nespokojenost s krokem ČD průvodčí, s nímž v sobotu cestoval redaktor Novinek.

S novým jízdním řádem zdraží jízdné

Ekonomika

Podle dopravce už v poslední době zpáteční jízdenka nebyla tak výhodná vzhledem k zavedení „Flexi zvýhodněných” a vázaných jízdenek. Ty však nejsou k dispozici pro každou cestu.

„Máme dynamický tarif a naši zákazníci dávají přednost kombinaci dvou jízdenek namísto jedné zpáteční. Například Flexi zvýhodněné na cestu tam a vázané na cestu zpět. Je to pro ně cenově výhodnější,” uvedl na dotaz Novinek mluvčí Českých drah Radek Joklík

Časem se už nebude tisknout nic, čeká dopravce

Ekologický aspekt věci, kdy se místo jedné jízdenky musí tisknout dvě, se podle Joklíka postupně vyřeší internetovými prodeji.

„V současné době realizujeme již třetinu tržeb z prodeje on-line kanály, kdy se jízdenky většinou vůbec netisknou,” uvedl.

„Tento způsob dále rozvíjíme a předpokládáme, že podíl jízdních dokladů  vydaných on-line bude růst,” uzavřel Joklík.

Na skutečnost, že s jízdním řádem od 15. prosince zcela zruší zpáteční slevu, upozornil již v listopadu server Zdopravy. Například zpáteční jízdenka na vzdálenost 10 kilometrů stála 46 korun, zatímco dvě samostatné jízdenky vyjdou na 50 korun, uvedl server.

Reklama

Související témata:

Související články

Vlaky zrychlily za třicet let o třetinu

Na hlavních železničních tratích se ve srovnání s rokem 1989 zkrátily cestovní doby o třetinu. Navíc se zlepšuje i kultura cestování. Stovky starých vozů byly...

S novým jízdním řádem zdraží jízdné

S novým jízdním řádem, který vstoupí v platnost už v neděli, dostanou cestující možnost využívat řadu nových spojů. České dráhy (ČD) však zdraží základní...

Výběr článků

Načítám