Hlavní obsah

Chaos v jízdenkách na železnici, režijky a věrnostní karty budou k ničemu

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S novým řádem, který začne platit v prosinci, čekají cestující velké komplikace. Pět krajů se totiž rozhodlo Českým drahám zakázat výdej jízdenek podle tarifu TR10 státního dopravce a budou striktně vyžadovat jízdenky podle krajského tarifu. Upozornil na to server Zdopravy.

Foto: Monika Hlaváčová, ČTK

Ilustrační snímek

Článek

„V praxi to bude znamenat, že jízdenky na vlak v rámci kraje nekoupíte v e-shopu Českých drah, k ničemu vám budou některé věrnostní karty Českých drah, uznávat se nebude ani takzvaná režijka,“ napsal server.

Komplikace nastanou v Jihomoravském, Olomouckém, Zlínském, Libereckém a Ústeckém kraji. Tyto kraje chtějí přejít na takzvané brutto smlouvy, které mají nahradit dosavadní netto smlouvy.

U netto smluv je riziko na straně dopravce, u brutto smluv nese riziko kraj, který přepravci vyplatí fixní částku, zatímco tržby přejdou na kraj.

Němci investují v příštích deseti letech do modernizace železnice 86 miliard eur

Ekonomika

Komplikace v oblasti uznávání jízdních dokladů se zpravidla dávají do souvislosti s takzvanou liberalizací železnice, která má umožnit vstup na trh dalším dopravcům. V tomto případě však budou nekompatibilní i jednotlivé jízdenky Českých drah.

„Pokud bude chtít cestující z nějakého důvodu kombinovat mezikrajské a vnitrokrajské jízdné brutto krajů, bude si muset jízdní doklad na vnitrokrajskou cestu koupit přes elektronické odbavovací kanály daného kraje, případně pak až na pokladně či ve vlaku v příslušném kraji,“ uvedl mluvčí drah Radek Joklík.

Anketa

Obáváte se chaosu ve vlakových jízdenkách?
Ano
95 %
Ne
5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10896 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Leo Expressu v pololetí stouply tržby i zisk

Soukromý železniční dopravce Leo Express v pololetí zvýšil tržby o 59 procent na téměř půl miliardy korun. Firmě rostl i zisk, který v pololetí před zdaněním...

Výběr článků

Načítám