Hlavní obsah

Na světě je 1453 dolarových miliardářů

Novinky, pst

Populace dolarových miliardářů na světě čítá 1453 lidí. Tvrdí to alespoň nový přehled The Hurun Report vydaný v Číně. Jejich majetky představují úhrnné bohatství v astronomické výši 5,5 biliónu dolarů (108 biliónů Kč), což je přibližně HDP Japonska, čtvrté nejsilnější ekonomiky za EU, USA a Čínou.

Foto: Profimedia.cz

Dva nejbohatší muži světa: mexický magnát Carlos Slim Helú (vpravo) a zakladatel Microsoftu Bill Gates

Článek

Zpráva také uvádí, že průměrný věk u miliardářů je 63 let a výrazně v této vybrané skupině převažují muži. Žena je jen jedna v deseti.

I mezi miliardáři je určitý rozdíl a klub „Deseti nul“, tedy těch, kteří vlastní deset a více miliard dolarů, představuje pouze 108 lidí.

Na špici žebříčku se drží mexický magnát Carlos Slim (69 miliard USD), následovaný zakladatelem Microsoftu Billem Gatesem (61 miliard USD), americkým finančníkem Warrenem Buffettem (44 miliard USD), nejbohatším Evropanem Bernardem Arnaultem (41 miliard USD - Forbes jej přezdívá Papež módy) a španělským módním magnátem Amanciem Ortegou (37,5 miliardy USD).

Podle stanice NBC rostlo loni bohatství první desítky rychlostí o 250 miliónů dolarů denně.

Nejvíce dolarových miliardářů pochází z USA, a to 408, druhá Čína jich má 317. V případě Číny jde o zdvojnásobení počtu oproti roku 2011.

Ne všichni touží po publicitě

Nicméně předseda a hlavní analytik The Hurun Report Rupert Hoogewerf  tvrdí, že počet miliardářů je nejspíš vyšší až trojnásobně. Protože ti, které zpráva jmenuje, jsou oficiálními miliardáři. Zbytek boháčů svůj majetek tají nebo nezveřejňuje.

„Hlavním důvodem je skutečnost, že jejich bohatství má ilegální původ.  Ale samozřejmě jsou i tací, kteří na sebe netouží příliš upozorňovat,“ doplnil  Hoogewerf. Těžce se také odhaduje majetek různých autoritativních vládců.

Čeští dolaroví miliardáři

Podle různých seznamů nejbohatších Čechů se mezi dolarové miliardáře nepochybně řadí trojice: finančník Petr Kellner (75 až 125 miliard Kč), potravinářský magnát Andrej Babiš (50 až 90 miliard Kč) a finančník Pavel Tykač (28 až 33 miliard Kč).

Na hranici při kursu 19,7 Kč za dolar se pohybuje majetek Karla Komárka ml. (17 až 25 miliard) a podle některých odhadů i majitele dolů a finančníka Zdeňka Bakaly (11 až 22 miliard).

Na pomyslném prahu pak ještě stojí finančníci Radovan Vítek (14,5 až 19,5 miliardy) a dvojice ze skupiny Penta Marek Dospiva (12,5 až 18,5 miliardy) a Jaroslav Haščák (12,5 až 18,5 miliardy).

Anketa

Chtěli byste mít miliardu dolarů?
Ano
78,5 %
Ne
21,5 %
Celkem hlasovalo 19899 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám