Hlavní obsah

Na Škodu se řítí žaloba kvůli dieselům

Právo, Radek Plavecký

Obdobně jako v USA čelí koncern VW žalobám kvůli aféře Dieselgate i v Česku se nejspíš řítí žaloba na Škodu Auto a její mateřský koncern. Podle úterního vyjádření ji podala společnost Safe Diesel, která chce hájit zájmy spotřebitelů poškozených v aféře s podvodným softwarem instalovaným v ČR.

Foto: Profimedia.cz

Logo Škoda Auto

Článek

„Společnost podala svým jménem i jménem konkrétních fyzických osob žalobu na společnosti Škoda Auto a Volkswagen AG k Obvodnímu soudu pro Prahu 8. Domáhá se finančního odškodnění až do výše 21 miliard korun,“ uvedl mediální zástupce žalující společnosti Jiří Hrabovský.

Cílem žaloby je podle něj dosáhnout zrovnoprávnění evropských spotřebitelů se stejně postiženými řidiči a majiteli aut ve Spojených státech amerických.

„Je možné, že americké zákony se liší od evropských, ale podle mého přesvědčení je podvod podvodem bez geografických hranic. A pokud byla podvodem způsobena škoda, musí podvedení a poškození dostat odpovídající kompenzaci. To chceme prosadit s pomocí právních argumentů a znaleckých posudků,“ uvedl ve zprávě pro média jeden ze žalujících Vladimír Neuman.

Škoda k žalobě nevidí důvod

V Česku mělo být zhruba 165 tisíc aut s motorem, jehož se týká problém s neregulérním měřením emisí. Výše požadovaného odškodnění v ČR vychází podle Neumanna z nejnižšího odškodnění v USA, které podle něj bylo 5100 dolarů.

Není však zřejmé, kolik řidičů se k žalobě společnosti fakticky přidalo, a zatím také nikdo nevyčíslil, jaká reálná finanční škoda mohla špatným měřením emisí vzniknout.

Samotná automobilka Škoda Auto zatím o žalobě nemá žádné informace. „K dnešnímu dni nám žádná žaloba nebyla doručena. S jejím obsahem nejsme tudíž obeznámeni, a proto se k celé záležitosti nemůžeme blíže vyjádřit. K podobným krokům však nevidíme důvod, vozy lze bez omezení před i po provedení technických opatření používat a zákazníkům podle našeho názoru nevnikla a nevzniká žádná újma,“ uvedl mluvčí automobilky Vítězslav Pelc.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám