Hlavní obsah

Na pranýři skončila rýže s moly, alkohol s propanolem i zapáchající salám

Novinky, pit
Praha

Na webu potravinynapranyri.cz se během tohoto týdne objevily další potraviny, které dostaly označení „nebezpečné“. Jedná se o rýži s moly, alkohol obsahující zakázané látky nebo salám nevábného vzhledu i vůně.

Foto: http://www.potravinynapranyri.cz/

I tyto výrobky se nabízí k prodeji.

Článek

V Pardubicích prodávali rýži od Vitany, v níž kontrola nalezla moly, a to ve všech stádiích vývoje. „Kontrolovaná osoba (prodejce) neměla zavedené dostatečné postupy pro regulaci škůdců,“ píše se na webu na adresu společnosti Kubík.

Krásno Inovecký salám, který padl do oka kontrole v Chrudimi rovněž ve společnosti Kubík, měl lepkavý a slizký povrch, navíc vykazoval netypický nakyslý zápach. „Potravina se považuje za nebezpečnou, pokud jeví známky zkažení,“ zhodnotil situaci web. Obdobně dopadla i Krásno Zámecká šunka. U ní byl navíc obal s etiketou, kde lze najít například datum použitelnosti, odstraněn.

Foto: http://www.potravinynapranyri.cz/

Ohranou písničkou je v poslední době kvalita alkoholu. Tentokrát kontroloři odhalili ve vodce, na jejíž etiketě je uvedena Likérka Drak, ve značném množství 2-propanol a bitrex. Obě látky jsou denaturačními činidly a v lihovinách nesmí být přítomny. „Ve výrobku byl dále zjištěn metanol v množství dvakrát vyšším, než připouští příslušný právní předpis,“ uvádí se na webu s tím, že toto množství metanolu nemůže ohrozit lidský život. Vodku nabízeli k prodeji Ngoc Vinh Nguyen z Chodova a Jiří Čech z Rovné.

Denaturační činidlo 2-propanol obsahoval také tuzemák, jehož výrobcem je podle etikety Fleret Trade z Frenštátu pod Radhoštěm a který prodávala společnost Vimed v Horní Bečvě. To se týkalo i Originál Tuzemáku, u něhož navíc číslo kolku neodpovídalo etiketě na výrobku, kde bylo uvedeno Likérka Drak. Číslo kolku nicméně odpovídalo registračnímu číslu firmy AB style. Prodejce Cuong Nguyen Huu byl kontrolován ve Františkových Lázních.

Foto: http://www.potravinynapranyri.cz/

V Písecké Vysočině z Masokombinátu Písek byla zjištěna sójová bílkovina, která není pro výrobu salámu povolena. Jedná se o falšování masného výrobku, navíc se sója řadí mezi alergeny a „konzumace tohoto výrobku může lidem alergickým na sóju způsobit zdravotní komplikace“, varuje web.

Portál potravinynapranyri.cz dalo dohromady ministerstvo zemědělství společně se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí. Upozorňuje na nejakostní, falšované a nebezpečné potraviny.

Reklama

Výběr článků

Načítám