Hlavní obsah

Na poplatcích u lékařů se za půl roku vybralo 2,6 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Na základě regulačních poplatků u lékaře se za šest měsíců vybralo 2,6 miliard korun. Díky nižšímu počtu návštěv lidí u lékaře se ušetřilo 3,4 miliardy korun. Řekl to ministr zdravotnictví Tomáš Julínek na tiskové konferenci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) a jeho mluvčí Tomáš Cikrt

Článek

„Zavedení regulačních poplatků bylo úspěšné. Omezilo se plýtvání v českém zdravotnictví a uspořili jsme finanční prostředky. Peníze pak byly přesunuty na léčbu velmi drahých onemocnění a na zkrácení čekacích dob na specifické operace,“ řekl Právu Julínek.

Oznámil, že mimo uvedené částky se uspořily další 3,4 miliardy korun, a to tím, že klesly návštěvy u ambulantních lékařů a na pohotovosti, a snížil se počet ošetřovacích dnů v lůžkových zdravotnických zařízeních. Zároveň zdravotní pojišťovny také uspořily za levné léky například aspirin nebo paralen, které byly dosud jak na lékařský předpis, tak volně prodejné. Pacienti si tyto levné léky nyní kupují z vlastní kapsy.

Podle Julínka klesly návštěvy u ambulantních specialistů téměř o dvacet procent, lékařské služby první pomoci o 37 procent, počet položek na lécích se snížil o téměř 32 procent a balení léků, které lékaři předepisovali, o necelých 25 procent. Samotný počet receptů, které lékaři předepsali pacientům, byl nižší o necelých 30 procent.

Kolik se kde vybralo na poplatcích
ambulantní služby976 miliónů
recepty1,2 miliardy
pohotovost55 miliónů
lůžkové služby364 milióny
celkem2,6 miliardy
Zdroj ministerstvo zdravotnictví

Nejvíce stouply výdaje důchodcům

Náměstek ministra Marek Šnajdr uvedl, že v prvním čtvrtletí letošního roku stouply meziročně výdaje na zdraví nejvíc u důchodců, a to asi o 102 korun měsíčně. Celkově výdaje obyvatel na zdravotnictví stouply v uvedeném období zhruba o 63 korun měsíčně.

"Ve stejném období ale nárůst čistých měsíčních příjmů byl v České republice 832 koruny a u důchodců 311 korun,“ uvedl Šnajdr.

Narostl počet operací s dlouhými čekacími dobami

Ministr Julínek uvedl, že v prvním pololetí letošního roku se významně zlepšil přístup pacientů k účinné a moderní léčbě pro vážně nemocné ve specializovaných centrech, zejména onkologických. Díky úsporám bylo možné navýšit jejich finance o 800 miliónů korun. Zvýšil se také počet operačních zákroků s dlouhými čekacími dobami.

Například Všeobecná zdravotní pojišťovna nasmlouvala na letošní rok o 7350 kyčelních a kolenních náhrad víc, než v roce 2007, což je nárůst o 35 procent.

Ministr si pochvaloval i limit poplatků ve zdravotnictví a doplatků za léky, který je pět tisíc korun za rok. „Do konce srpna ho překročilo čtyři tisíce lidí a pojišťovny jim vrátí sedm miliónů korun,“ uvedl Julínek.

Reformní zákony do vlády

Ministr Právo informoval, že koncem září projedná vláda návrh tří reformních zákonů a novelu zákona 48, jejíž součástí bude i osvobození od poplatků všech dětí do šesti let.

V říjnu by příslušné zákony měl v prvním čtení projednat Parlament, a pokud projdou i Senátem a podepíše je prezident, měly by platit od ledna příštího roku.

Mimo jiné zakotvují vznik nových 44 stanovišť záchranné služby a umožňují pacientům legálně si připlatit na nadstandardní péči, což doposud u zákroku hrazeného ze zdravotního pojištění nebylo možné. Pacient má doplatit rozdíl mezi péčí hrazenou z pojištění a péčí nadstandardní. Každá nemocnice pak bude mít vlastní ceník takových to nadstandardních služeb.

Anketa

Kolik průměrně měsíčně vydáte za regulační poplatky u lékaře?
Nic
44,6 %
Do 100 Kč
39 %
Do 500 Kč
12,1 %
Do 1000 Kč
2,4 %
Více
1,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12799 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám