Hlavní obsah

Na majetek Václava Fischera vyhlášen konkurz i v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Městský soud v Praze vyhlásil v úterý konkurz na majetek Václava Fischera. Řekla to ve čtvrtek Marie Schorchtová, mluvčí podnikatele Karla Komárka, jehož firmy návrh na konkurz podaly. Již 16. března přitom německý soud vyhlásil konkurz na soukromý majetek Fischera, a to na jeho žádost.

Článek

Fischer tak chtěl ochránit svůj majetek před exekucí, jejímž prostřednictvím se skupina firem Komárka pokouší získat asi 400 miliónů korun, které jí údajně Fischer dluží.

Podle Fischera, který dluhy popírá, porušil český soud vyhlášením konkurzu právo Evropské unie. Vyhlásil totiž konkurz až poté, co na jeho majetek již začal konkurz v Německu. Vyjádření českého soudu se zatím nepodařilo získat.

Fischer řekl, že pro něj se tímto krokem českého soudu nic nemění. Jeho majetek je podle jeho německých právníků dostatečně ochráněn konkurzním řízením, které běží v Německu. O vyhlášení konkurzu se dozvěděl až od médií.

Podle Schorchtové byl konkurz vyhlášen na základě podání vícero dlužníků. Konkurz je také, jak dodala, nadřazen exekuci, která se úterním rozhodnutím soudu pozastavuje. Dosud však neskončila, a tak Schorchtová nebyla schopna sdělit, zda se nějaký Fischerův majetek v rámci exekuce podařilo zabavit. 

Soud v Česku Fischerovi již 8. března ustavil na žádost Komárkovy firmy předběžného správce. Podle Schorchtové se totiž Fischer v poslední době aktivně zbavoval majetku, mimo jiné tím, že převedl svůj většinový podíl ve společnosti MCF na jiného společníka.

Skupina podnikatele Komárka se stala většinovým vlastníkem CK Fischer na podzim 2003 poté, co pomohla Václavu Fischerovi z finančních potíží. Fischer v té době čelil exekuci kvůli stamiliónovým dluhům u Komerční banky, České správy letišť a ČSA.

Reklama

Související témata:

Související články

Fischer odchází z cestovky, kterou založil

Václav Fischer opouští společnosti, které před 14 lety založil, mimo jiné i z největší cestovní kanceláře v České republice. ČTK o tom informovala mluvčí...

Výběr článků

Načítám