Hlavní obsah

Na květinové burze v Nizozemsku prodají 20 miliónů kytek denně

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na největší květinové burze světa v nizozemském Aalsmeeru se každou minutu prodají desítky tisíc květin z celého světa. Draží se v holandské aukci, kdy nabízená cena postupně klesá. Pořádají zde i exkurze pro veřejnost.

BEZ KOMENTÁŘE: Na burze květin je opravdu frmol

 
Článek

Velké peníze se netočí jen na Wall Street nebo na burze v Londýně. Jen necelých pět kilometrů od mezinárodního letiště Schiphol za městečkem Aalsmeer vyrostly v Nizozemsku haly největší květinové burzy na světě.

S rozlohou 1 287 813 metrů čtverečních je květinová burza největší budovou na světě. Překonala i americké továrny Tesla nebo Boeing.

Největší květinová burza v Aalsmeeru patří společnosti FloraHolland, která v Nizozemsku provozuje ještě další burzy. Obří organizace vznikla v roce 2008 spojením dvou velkých konkurentů a v Aalsmeeru má také své ústředí.

Na burze se prodávají květiny z celého světa – Evropy, Ekvádoru, Kolumbie, Etiopie nebo Keni. Každý den se pouze v Aalsmeeru prodá kolem 20 miliónů květin a proběhne kolem 50 tisíc transakcí, v rámci celé FloraHolland se každý den prodá až 50 miliónů květin.

Nejprodávanější řezané květiny
PořadíPočet (v miliónech kusů za rok)Obrat (v mld. Kč za rok)
1. Růže3 69321,5
2. Chryzantéma1 1328,03
3. Tulipán1 7557,45
4. Lilie2893,91
5. Gerbera9463,61
Čísla jsou za celou skupinu FloraHolland za rok 2013

Rekordní prodeje jsou během svátků, na Valentýna nebo na Den matek. „Proti průměru stoupnou na tyto svátky prodeje asi o 50 procent, řekl Novinkám mluvčí FloraHolland Lex van Horssen.

Každý spěchá

Květiny procházejí desítkami kontrol a jsou roztříděny podle kvality do kategorií A1, A2 a B. Prodává se pomocí holandské dražby, kdy cena postupně klesá a obchodník čeká na vhodnou chvíli pro nákup.

Podle obchodníků se většina transakcí uzavře do minuty. Proto je u čerstvého zboží, jako jsou květiny, tato forma dražby vhodnější než klasická.

Na ploše panuje čilý ruch, jak všichni spěchají, aby se prodané květiny dostaly klimatizovanými kamióny co nejrychleji k zákazníkům nebo, pokud je třeba, znovu do letadla.

Návštěvníci mohou za vstupné šest eur (166 korun) sledovat obchodníky, jak z vyvýšeného místa na tribuně zadávají objednávky a pozorují pohyb na ploše. Většina obchodů ale dnes už probíhá na dálku přes počítač.

Po exkurzi si mohou návštěvníci nabízené květiny „v malém“ také koupit, odvážejí si třeba cibulky tulipánů. I když přes devadesát procent obchodu burzy tvoří řezané květiny, prodávají se tu i ty v květináčích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám