Hlavní obsah

Na jihočeské dálnici D3 se otevírá nový úsek

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ve středu zprovoznilo na jihočeské dálnici D3 nový úsek mezi Borkem a Úsilným, který měří 3,1 kilometrů, je na něm 11 mostů a vyšel na 717,5 miliónů korun bez daně.

Foto: Mapy.cz

Nový úsek na dálnici D3

Článek

Stavbaři nový úsek dokončili o dva měsíce dříve, než byl původní termín. Práce stály 717,5 miliónu korun.

Jak potvrdil generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Jan Kroupa uleví především silnici I/3, která vede přes Borek i některé městské části Budějovic. „Sníží se díky tomu hluková zátěž i emise z dopravy,“ míní Kroupa.

Kromě jedenácti mostů, z nichž největší je přes Kyselou vodu a měří 210 metrů, je součástí i napojení pomocí tříúrovňové křižovatky. Stavbaři dokončili celý úsek s dvouměsíčním předstihem.

Foto: Mapy.cz

Dálnice D3 společně s novým úsekem u Českých Budějovic

Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) uvedl, že význam dálnice mezi Úsilným a Borkem vzroste po dostavění dalších úseků i na chystaném obchvatu Českých Budějovic, který by měl být hotový do roku 2021 a vyjde asi na 12 miliard korun.

„Jsou tady dva úseky, které tvoří obchvat Budějovic a jeden z těchto úseků by mohl být připravený k výstavbě ještě v letošním roce,“ podotkl Ťok. Dálnice by zatím neměla být zpoplatněná pro řidiče.

Další rozestavěný úsek D3 Veselí nad Lužnicí - Bošilec, dlouhý 5,1 kilometru a s náklady 634,7 milionu korun, se řidičům otevře 12. října. Celá dálnice D 3 by od Prahy k rakouským hranicím by měla být hotová do roku 2030.

„To je náš závazek vůči Evropské unii, já bych byl, ale rád, kdyby to bylo dříve. Je potřeba udělat zákon, který nám umožní stavět a vykupovat pozemky rychleji,“ dodal Ťok.

Do odpoledního zprovoznění nového úseku budou řidiči jezdit po dosavadní trase na Prahu ve směru Strakonická - Pražská - Nemanická - Borek. Odpoledne silničáři spojku mezi silnicí I/3 a Pražskou ulicí zavřou. Kdo pak pojede z Budějovic na Prahu přes Borek, bude muset nově po staré silnici ke křižovatce u Lhotic nebo přes Chotýčany do Ševětína.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám