Hlavní obsah

Na dividendách loni odteklo 299 miliard

Právo, Jakub Svoboda

Zahraniční vlastníci českých firem si loni ze svých zisků v Česku rozdělili na dividendách rekordních 298,8 miliardy korun.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj odlivu dividend

Článek

„Odliv dividend z ČR dosáhl v roce 2019 rekordní výše,“ poukázal ve čtvrtek s odkazem na předběžné údaje České národní banky analytik UniCredit Bank Jiří Pour. Odliv zisků do ciziny byl o 29 miliard větší než o rok dřív.

Reálně však v zahraničí končí ještě více peněz. Český statistický úřad po započtení kvalifikovaných odhadů nepřiznaných zisků vykazuje každoročně o miliardy vyšší odlivy kapitálu než ČNB. Například v roce 2016 odteklo podle statistiků z ČR do zahraničí ve formě dividend 314 miliard, podle údajů centrální banky to bylo 293,1 miliardy Kč.

Zisky putují do zahraničí. Právem, upozornil analytik

Výše dividend souvisí podle ekonomů s vysokou ziskovostí přímých zahraničních investic. „Zahraniční investoři vydělali v roce 2019 z přímých investic v České republice 488,3 miliardy korun, což bylo o 16,3 procenta více v porovnání s rokem 2018. Z těchto zisků bylo v Česku 39 procent znovu reinvestováno, což je o tři procentní body více než v roce 2018,“ uvedl Pour.

Výnosnost přímých zahraničních investic v ČR je podle něj stabilní a například za rok 2018 činila 10,2 procenta. „To je nejvíc ze 33 zkoumaných evropských zemí, byť jen těsně před Litvou (9,9 %) a Lotyšskem (9,8 %). Další země visegrádské čtyřky však mají výnosnost nižší: Polsko 8,9 %, Maďarsko 7,1 %, Slovensko 6,7 %. Proti tomu v Německu, Francii, Španělsku či Bulharsku si zahraniční investoři přijdou na pouhá tři procenta. Výnosnost přímých investic zůstává v Česku nadprůměrná i po odečtení reinvestovaných zisků,“ konstatoval Pour.

Babišovy výroky o zdanění bank poslaly jejich akcie dolů

Ekonomika

Pokud by pozici zahraničního kapitálu nahradil kapitál domácí, plynuly by dividendy do rukou českých vlastníků, kteří by je v Česku částečně i utratili.

„Odliv dividend je ale třeba chápat i jako právoplatnou odměnu investorům za to, že v minulosti poskytli české ekonomice kapitál, který zde chyběl. Tím vedle vlastních zisků pomohli i k růstu životní úrovně obyvatel,“ dodal bankovní analytik.

Bankovní daň Babiš odmítá

Kvůli odlivu zisků do ciziny se předloni v září sešel premiér Andrej Babiš (ANO) se šéfy nejvýznamnějších zahraničních firem, které mají pobočku v Česku. Na schůzce je měl vyzývat, aby v ČR více investovali. Koaliční ČSSD už delší dobu prosazuje zavedení sektorové bankovní daně. Premiér to ale odmítá s tím, že by to nakonec odnesli jejich klienti.

Místo toho se Babiš minulý rok v létě dohodl se zástupci čtyř největších bank (ČSOB, Komerční banky, České spořitelny a UniCredit Bank) na vzniku Národního rozvojového fondu, který má sloužit k financování investičních projektů na podporu sociálního a ekonomického rozvoje země. Banky se zavázaly, že do fondu investují sedm miliard korun.

Výdělek ČSOB byl rekordní

Zisky do zahraničí posílají každoročně firmy z mnoha odvětví, ale právě u bank, které jsou obvykle nejvýdělečnější částí svých zahraničních skupin, se to kvůli výši jejich výdělků nejvíc přetřásá. Loni téměř všem velkým bankám zisky stouply, například Komerční bance vzrostl čistý zisk o 0,4 procenta na 14,9 miliardy korun a česká a slovenská UniCredit Bank vykázala výdělek po zdanění 9,9 miliardy korun, což je meziroční růst o 12,4 procenta.

Zisk ČSOB stoupl o čtvrtinu, loni vydělala skoro 20 miliard

Ekonomika

Skupina ČSOB ve čtvrtek reportovala, že jí loni i díky jednorázovým vlivům stoupl čistý zisk o čtvrtinu na rekordních 19,7 miliardy korun. Tolik žádná banka v ČR za rok doposud nevydělala.

Běžný účet v minusu

Běžný účet platební bilance, která zahrnuje veškeré ekonomické transakce domácí ekonomiky se zahraničím a lze z ní vyčíst i výši dividend, skončil loni ve schodku 3,4 miliardy korun. V předchozích pěti letech skončil v přebytku, v roce 2018 byl v plusu 15,5 miliardy korun.

„Jedná se o důsledek nešťastného vývoje v mezinárodních obchodně-politických vztazích, jenž exportně orientovanou českou ekonomiku zákonitě musel zasáhnout. Ani pro rok 2020 neočekáváme oslnivý výsledek, nicméně běžný účet by se podle nás měl vrátit do kladných hodnot poblíž 20 miliard Kč,“ řekl analytik Raiffeisenbank Vít Hradil.

Reklama

Výběr článků

Načítám