Hlavní obsah

Mýtné nabízejí Česku nakonec jen čtyři firmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Do soutěže na dodávku a provoz systému elektronického mýtného v ČR se přihlásily pouze čtyři firmy. Obálky s nabídkami komise otevřela v pondělí. Nejlepší cenu nabídlo konsorcium Ascom Fela s Damovem ABD group, systém chce vybudovat a provozovat za 15 miliard korun.

Článek

"V konsorciích se sdružilo celkem osmnáct firem. Nabídky se pohybují od patnácti do 33,7 miliardy korun. Jde o sumu, za níž jsou jednotlivá konsorcia ochotna systém vybudovat a provozovat," sdělil náměstek ministra dopravy Jiří Kubínek, jenž je předsedou výběrové komise. Ta začne nabídky hodnotit 6. října.

Kubínek tvrdí, že ministerstvo není z malého množství nabídek zklamáno. "Zklamání rozhodně necítíme, vždyť v tendru jsou opravdu významné firmy a další se nabízejí jako subdodavatelé."

Za kolik jsou uchazeči schopni vybudovat systém mýtného (v mld. Kč)
uchazečcena
Ascom Fela + Damov ABD group15
Autostrade17,5
Kapsch PVT22
A-WAY + AŽD Praha33,7

Do soutěže se přihlásil i Kapsch, který systém zajišťuje v Rakousku a o němž se spekulovalo, že podmínky jsou ušity na míru právě jemu.

Naopak provozovatel systému v Německu T-Systems nabídku nepodal, zdůvodnil to přísnými podmínkami soutěže. Vadí mu především desetiměsíční časový horizont, v němž chce vláda začít mýtné vybírat. Podle T-Systems je takový termín nereálný.

Zákon zatím není

Daším důvodem, proč T-Systrems nabídku nepodal, byla nedokončená legislativa. Zákon, který má podmínky pro výběr mýtného upravit, leží stále ve Sněmovně. Komise tak vybere provozovatele, poslanci ale mohou podmínky nakonec změnit.

Stejné důvody odradily od účasti v soutěži i konsorcium společností Sanef a Logica. Vadily jim i vysoké sankce za nesplnění smluv.

Ministerstvo dopravy chtělo výběr mýtného spustit původně v roce 2006, nyní to odsunulo na rok 2007. Platit mají ze začátku pouze kamióny těžší 12 tun.

Reklama

Související témata:

Související články

Poslanci udělali první krok k zavedení mýtného

Sněmovnou ve středu prošla prvním čtením novela, která má umožnit vybírání mýtného na českých dálnicích. Týkat se má v první fázi kamiónů nad 12 tun, jejichž...

Výběr článků

Načítám