Hlavní obsah

Musk v Číně zahájil výstavbu obří továrny Tesly

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf americké společnosti Tesla Elon Musk spolu se starostou Šanghaje slavnostně zahájil výstavbu nové továrny na elektromobily Tesla v Číně. Továrna za pět miliard dolarů (112 miliard korun) mimo jiné pomůže obejít dovozní cla, informoval server BBC.

Elon Musk začíná stavět v Šanghaji obří továrnuVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Slavnostního položení základního kamene továrny označované jako Gigafactory 3 se účastnil také starosta Šanghaje Jing Jung.

Foto: Aly Song, Reuters

Šéf Tesly Elon Musk a starosta Šanghaje Jing Jung (vpravo).

„Cílem je dokončit výstavbu do léta a koncem roku tu začít vyrábět Model 3,“ uvedl Elon Musk. V příštím roce by se měla rozjet produkce Modelu 3 naplno a později by se v první zámořské továrně Tesly měl vyrábět také Model Y. Mělo by jít o „dostupnější verze“ určené pro čínský trh. Počáteční investice do továrny má vyjít až na pět miliard dolarů (112 miliard korun), uvádí BBC a agentura Bloomberg. Fabrika by měla mít výrobní kapacitu až 500 tisíc elektromobilů ročně.

Americké automobilky v Číně čelí stále tvrdší místní konkurenci. Situaci ještě zkomplikovalo zvýšení dovozních cel na auta ze strany Pekingu, který se k tomu uchýlil v rámci odvetných opatření po uvalení cel na ocel, hliník a další čínské produkty ze strany amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Výhodou továrny v Číně je vedle úspory přepravních nákladů právě to, že odpadnou dovozní cla. Jak upozornila agentura Reuters, Musk o čínské továrně mluvil už předtím, než Trump přišel se zvyšováním cel. Šéf Tesly také uvádí, že výroba v Asii nebude na úkor produkce v USA, kterou hodlá též navyšovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Tesla Model S vzplála dvakrát v jednom dni

Hořící auto není nic až tak nenormálního, ale zatímco normální auto uhasíte jednou a hotovo, u elektromobilu to nemusí být tak jednoduché. Přesvědčili se o tom...

Výběr článků

Načítám