Hlavní obsah

Musíme pracovat a dostaneme se z krize, zavelel Putin

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní rok bude pro ruskou ekonomiku náročný, ale země se může dostat z krize, uvedl ruský premiér Vladimir Putin v Dumě. Podle něj pomohou Rusku přežít výdaje ve výši tří biliónů rublů (1,76 biliónu korun). V pondělí o tom informovala BBC.

Článek

Podle Putina si země udrží své postavení jedné z předních světových ekonomik. „Pro uchování této pozice musíme všichni pracovat jako jeden tým. Naše rozhodnutí nesmí být malicherná, ale pohotová a rozvážná,“ uvedl.

Ruská ekonomika se propadla po deseti letech růstu. Zemi dříve táhla zejména poptávka po ropě, plynu a rudách. Kvůli globálnímu hospodářskému úpadku hodnota těchto surovin opadla, a tím se i snížila výkonnost tamní ekonomiky.

Finanční krize zemi zasáhla opravdu krutě, protože podle statistik od prosince přišel o zaměstnání více než milión obyvatel. Trápí se i akciový trh, cenné papíry na tamních trzích jen od května do prosince loňského roku ztratily zhruba 70 procent své hodnoty.

Podle předpovědi Světové banky by tamní hospodářství mělo letos poklesnout o 4,5 procenta. Zároveň dodala, že zemi těžce zasáhne právě pád cen energií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám