Hlavní obsah

Moskva hrozí postihem dovozu z USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko by mohlo odpovědět na nejnovější americké sankce, a to omezením dovozu amerického zboží. Ve středu to před poslanci naznačil ruský premiér Dmitrij Medveděv s tím, že konečné rozhodnutí je vyhrazeno až prezidentovi Vladimiru Putinovi. Sankce USA zasáhly oligarchy blízké Kremlu, oslabily rubl a způsobily pád ruských akcií.

Foto: Ilya Naymushin, Reuters

Storublové bankovky (ilustrační foto)

Článek

„Na našem trhu je docela dost výrobků ze Spojených států. Nejde jen o vzpomínané akcie, ale i řadu jiného zboží, které se dováží na náš trh a jež vyrábějí americké podniky,“ odpověděl Medveděv poslancům na dotaz ohledně odvetných opatření.

USA podle premiéra zvyšují nátlak na Rusko, a to včetně sankcí zaváděných pod smyšlenými záminkami. Moskva podle něj nevylučuje možnost obrátit se na instituce mezinárodního trhu, aby se zabývaly snahou Američanů „potrestat Rusy“ a ovládnout tak trhy pomocí jiných metod než hospodářskou soutěží.

Snaží se nás čím dál tvrději dostat do finančního a hospodářského obklíčení. Nemůžeme na to nereagovat.
Dmitrij Medveděv

„Odvetná opatření musí být důkladně promyšlena, aby nepoškodila nás samotné, a musí být přiměřená. Nevylučuji, že budeme pečlivě zvažovat všechny aspekty naší spolupráce s USA,“ řekl Medveděv. „Snaží se nás čím dál tvrději dostat do finančního a hospodářského obklíčení. Nemůžeme na to nereagovat,“ dodal.

Medveděv je znám jako fanoušek výrobků americké společnosti Apple. V dobách, kdy na čtyři roky vystřídal v Kremlu Putina, býval často viděn s přístroji iPhone a iPad v ruce. Později byl sice obdarován chytrým mobilem ruské výroby, ale loni byl opět zachycen na fotkách s nejnovějším typem iPhonu, kterým si dělal „selfíčko“.

Obchodní výměna značně pokulhává

Rusko a USA nemají uzavřeny exkluzivní obchodní smlouvy, ale obě země jsou členy Světové obchodní organizace (WTO). Hospodářská a obchodní spolupráce podle expertů pokulhává za možnostmi obou velmocí. Vzájemný obchod loni dosáhl 24 miliard dolarů (asi 490 mld. Kč), z čehož 17 miliard dolarů připadalo na ruský vývoz do USA, především ropu, kovy, jaderné palivo, minerální hnojiva a ryby.

Hlavní část amerického vývozu tvoří letadla Boeing, letecké motory a letecké součástky, Rusko také dováží strojírenské výrobky. Před zavedením sankcí byly USA velkým dodavatelem těžebního zařízení pro ropný průmysl.

Rubl se k dolaru ve středu dostal nejníže od prosince 2016, vůči euru byl nejslabší od dubna téhož roku. Později část ztrát smazal. Na obchodování s dluhopisy se kromě všeobecné nervozity projevil návrh dvou členů amerického Kongresu, aby byly uvaleny sankce na držitele ruského dluhu.

Výnosy desetiletých federálních dluhopisů OFZ vystoupily na 7,55 procenta, což se naposledy stalo koncem roku 2017. Ruské ministerstvo financí poprvé od roku 2015 týdenní aukci OFZ zrušilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám