Hlavní obsah

Moody’s snížila rating Erste Bank, která vlastní Českou spořitelnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frankfurt nad Mohanem

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service snížila rating několika finančních ústavů v Rakousku a Německu. Obává se dopadů, které na jejich hospodaření může mít dluhová krize v eurozóně. Rating Erste Group Bank, která v tuzemsku vlastní Českou spořitelnu, klesl hned o dva stupně na známku A3.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Sídlo Moody’s

Článek

Agentura snížila rating celkem šesti bank z Německa a tří z Rakouska. Jde přitom o největší bankovní skupiny v zemi. Banky podle názoru agentury čelí značnému riziku, pokud se krize v eurozóně ještě prohloubí.

Německé banky podle Moody’s čelí riziku zhoršení kvality aktiv, která mají v portfoliích. Záležet bude na tom, jak výrazně se situace v eurozóně zhorší a jaký směr nabere globální ekonomika. Podpůrně ale působí relativně dobrý stav německé i rakouské ekonomiky.

Rating Commerzbank, což je druhá největší banka v Německu, agentura snížila o jeden stupeň na A3. Výhled je ale negativní, což znamená, že by agentura mohla rating ještě snížit. Naproti tomu ústavům Baden-Württemberg a Norddeutsche Landesbank agentura snížila rating také na A3, ovšem se stabilním výhledem. Rating A3 a negativní výhled má rovněž německá součást italské UniCredit.

V Rakousku pak agentura Moody's vedle Erste snížila rating i bance UniCredit Bank Austria. Ta má nově rating také na stupni A3, což je na rozdíl od Erste snížení pouze o jeden stupeň. Výhled je negativní. Bance Raiffeisen Bank International rating klesl o jeden stupeň na A2, výhled ratingu je stabilní.

Reklama

Výběr článků

Načítám