Hlavní obsah

Moody's varuje před ekonomickou destabilizací Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Politická krize na Ukrajině má neblahé dopady na stabilitu bankovního systému země a politická nejistota může způsobit, že střadatelé hromadnými výběry vkladů ohrozí celý finanční systém. V pondělí tak varovala ratingová agentura Moody's v reakci na dění na Ukrajině, kde lidé vzali banky útokem.

Foto: Josef Vrážel
Článek

V některých oblastech Ukrajiny lidé začali s hromadnými výběry vkladů z bank, na což upozornila tamní centrální banka. Ta rovněž označila za hlavního viníka politiky, kteří svými neuváženými komentáři způsobují obávaný "run" na banky. Přesto tvrdí, že situaci zvládne a že komerčním bankám poskytne dostatek hotovosti.

Lidé vybírali vklady už dříve, ale v těchto dnech výběry zvýšili. Nejčastěji své úspory mění za dolary.

"Naše země a náš bankovní systém jsou dost silné na to, aby si poradily i s vážnými destabilizujícími faktory. S centrální bankou spolupracujeme každý den a posuzujeme každou situaci, která se vyskytne," snažil se uklidnit ekonomy ministr financí Mykola Azarov. Prezident Leonid Kučma nicméně varoval, že finanční systém Ukrajiny se může zhroutit každým dnem. Moody's varuje

Agentura Moody's uvedla, že dopady pokračující politické krize sleduje s opatrností a hodnotí jejich vliv na zdraví a likviditu bank. Varovala ale, že Ukrajině hrozí systémové riziko, pokud se úřadům situace vymkne z rukou.

Moody's ukrajinské banky hodnotí na relativně nízkém stupni a v případě dlouhodobých devizových závazků většině z nich přiznává rating pouze B2, i když v některých případech mají banky příznivý výhled do budoucna.

Moody's se zaměří na finanční stav jednotlivých bank, které analyticky pokrývá. Pokud se v nadcházejících dnech zhorší likvidita systému a objeví se další nepříznivé skutečnosti, Moody's rating bank asi sníží.

O víkendu byl klid

O víkendu byl u bankovních přepážek klid, i když někde už byla cítit nervozita. Hlavní nápor začal až v pondělí, kdy se finanční ústavy otevřely. "Doposud jsme tady žádnou paniku neměli, v sobotu a v neděli však politici začali činit politická prohlášení a lidé se začali bát. Teď už lze pozorovat, že v některých oblastech Ukrajiny lidé vybírají vklady," prohlásil úřadující šéf centrální banky Arsenij Jatsenjuk.

Kučma varoval, že finanční systém země by se během několika dnů mohl zhroutit "jako domeček z karet".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám