Hlavní obsah

Modlitby za mírnou zimu, nemáme zásoby zemního plynu

Letos v zimě bude svět bojovat o něco, co je sice neviditelné, ale přesto zásadní, a není toho v současnosti dostatek. Kvůli snahám opustit uhlí a zvýšit využití „zelenějších” zdrojů energie jsou teď státy více než kdy jindy závislé na zemním plynu, který vytápí domácnosti i dodává elektřinu průmyslu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na trhu však není k dispozici takové množství plynu, které by mohlo pohánět oživení z pandemie i doplnit vyčerpané zásoby před nástupem chladných měsíců.

Zásoby na našem kontinentě jsou v tomto období na rekordně nízké úrovni. Dodávky plynovodů z Ruska a Norska jsou omezené. Krize v Evropě je předzvěstí problémů pro zbytek planety, píše agentura Bloomberg.

To je znepokojující, protože kvůli klidnějšímu počasí není taková produkce elektřiny z větrných turbín. Stárnoucí evropské jaderné elektrárny se postupně odstavují z provozu a jsou náchylnější k výpadkům.

Energetické firmy a politici se modlí za mírné teploty, protože na zvýšení dodávek je příliš pozdě.

To vše zvyšuje důležitost plynu. Není proto divu, že ceny plynu za poslední rok stouply o téměř 500 procent a obchodují se blízko rekordních hodnot.

Na zvýšení dodávek je pozdě

Tento prudký růst donutil některé výrobce hnojiv v Evropě omezit výrobu a očekává se, že další je budou následovat.

Hrozí tak, že stoupnou náklady zemědělcům, což potenciálně zvýší ceny potravin. V Británii již vysoké ceny energií donutily několik dodavatelů ukončit činnost.

Očekává se, že ceny zemního plynu dále porostou po celém světě i v případě, že chladné počasí na severní polokouli bude takové, jak je pro toto období běžné.

Plyn a elektřina zdražují, tarifem lze cenu napojit na velkoobchodní

Ekonomika

Energetické firmy a politici se modlí za mírné teploty, protože na zvýšení dodávek je příliš pozdě.

Výhled růstu energetických nákladů ve spojení s napjatou situací v dodavatelských řetězcích a cenami potravin na nejvyšší úrovni za deset let by mohly vyvolat u více centrálních bankéřů pochybnosti o tom, zda růst inflace je přechodný, jak nyní doufají.

Obchodníci budou pečlivě rozebírat každou předpověď počasí zveřejněnou od nynějška až do prosince.

Všechno souvisí se vším

Dovozci zkapalněného zemního plynu (LNG) v Asii nyní platí rekordní ceny pro toto roční období, aby si zajistili dodávky, a někteří se obracejí na „špinavější” paliva pro případ, že by dodávky nebyly dostatečné. To může ohrozit plány vlád na ambicióznější ekologické cíle.

Gazprom přiškrtil plyn Evropě, zásobníky jsou způli prázdné

Ekonomika

Čína, největší kupec zemního plynu na světě, dostatečně nedoplnila zásobníky, přestože podle údajů celního úřadu je dovoz téměř dvojnásobný ve srovnání s loňským rokem.

Pokud se Čínské továrny budou muset potýkat s rozsáhlým výpadkem elektřiny, vzrostou globální ceny ocele a hliníku. Aby toho nebylo málo, země se potýká také s nedostatkem uhlí.

Energetické podniky v Japonsku a Jižní Koreji jsou z velké části chráněné díky dlouhodobým kontraktům na LNG, jejichž cena je vázána na ceny ropy.

I tak společnost Korea Electric Power 23. září oznámila, že poprvé za téměř osm let zvýší ceny elektřiny.

Británie obnovila provoz uhelné elektrárny kvůli cenám plynu

Ekonomika

Náhlé ochlazení by mohlo donutit další energetické společnosti, aby se vydaly na spotový trh a nakoupily nouzové dodávky plynu za rekordně vysoké ceny. To se stalo minulou zimu.

Ve světě se schyluje k energetické válce

Náklady na zajištění dodávek LNG vyvolaly politickou roztržku v Pákistánu. Opoziční politici zde požadují prošetření nákupů státního dovozce.

Ve světě se tak schyluje k mohutnému souboji mezi Asií, Evropou, Blízkým východem a Jižní Amerikou o dodávky LNG od vývozců jako Katar, Trinidad a Tobago a USA.

„Máme obrovskou poptávku od všech našich zákazníků a bohužel nemůžeme uspokojit všechny,” varoval tento měsíc katarský ministr pro energetiku Saad Kaabí.

Američtí vývozci jsou připraveni dodávat více LNG než kdykoliv předtím, protože koncem roku budou uvedeny do povozu nové projekty. Ale protože více plynu putuje do zahraničí, doma ho bude k dispozici méně.

Zelené Německo? Nejvíce elektřiny znovu získává z uhlí

Ekonomika

Ceny plynu v USA jsou sice výrazně nižší než v Evropě a Asii, i tak se obchodují blízko nejvyšší úrovně od roku 2014.

Zásoby plynu jsou pak pod pětiletým sezonním průměrem. Přesto se američtí těžaři z břidlic zdráhají zvýšit těžbu kvůli obavám, že by to snížilo jejich ziskovost a odradilo investory.

Sdružení amerických průmyslových spotřebitelů energie požádalo americké ministerstvo pro energetiku, aby omezilo vývoz z USA, dokud se zásoby nevrátí na normální úroveň. To by mohlo dále zhoršit nedostatek v zahraničí.

Průměrný člověk dříve obvykle nevěnoval příliš pozornost vývoji tržních cen plynu. To není jako u ropy, kde rozhodnutí OPEC téměř okamžitě ovlivní to, kolik zaplatíme u benzinových pump.

Letos v zimě ale svět zřejmě zjistí, jak moc globální ekonomika závisí na zemním plynu.

Reklama

Výběr článků

Načítám