Hlavní obsah

Mobilní operátoři dostali pokutu 44 miliónů korun

– BRNO

Antimonopolní úřad dal všem třem českých mobilním operátorům, Eurotelu, T-Mobilu i Českému Mobilu, pokutu ve výši 44 miliónů korun. Firmy se provinily tím, že v roce 2000 a 2001 mezi sebou uzavřely dohody o vzájemném výhradním přímém propojení.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

Jde o pátou nejvyšší pravomocnou pokutu v historii Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Eurotel má zaplatit 22 miliónů korun, T-Mobile 12 miliónů korun a Český Mobil, který provozuje síť Oskar, 10 miliónů korun.

Nevýhodné smlouvy

Antimonopolní úřad pokutoval firmy kvůli dvěma smlouvám z let 2000 a 2001. Jednu uzavřel Eurotel a Českým Mobilem a druhou T-Mobil s Českým Mobilem.  Dohodly se v nich, že k vzájemnému propojení nebudou používat třetího operátora, i když by taková služba byla pro zákazníka levnější.

Pro operátory ale byly smlouvy výhodné. Nemuseli totiž za propojení platit třetímu subjektu, ale jen sami sobě. Ve smlouvách si navíc stanovili podmínku, že i kdyby se jeden z nich rozhodl levnějších služeb třetí strany využít, musel by kromě poplatku tomuto subjektu zaplatit i mobilnímu operátorovi, s nímž se spojoval. To způsobilo, že využívání dalšího operátora (ať už mobilního, alternativního nebo Českého Telecomu) přestalo být výhodné.

"Tím došlo k omezení svobodné vůle smluvních stran rozhodnout se pro nejvýhodnější způsob propojení. Protisoutěžní účinky zakázaných ujednání se projevily i vůči konečným zákazníkům, neboť ovlivnily cenu, kterou hradí svému poskytovateli," uvedl ÚOHS ve zdůvodnění pokuty.

Smlouvy dal přezkoumat Český Mobil

Operátoři dostali pokutu už v říjnu 2003, proti rozhodnutí podali rozklad a nyní jim předseda ÚOHS Josef Bednář pokutu potvrdil.

V rozkladu se firmy Český Mobil a T-Mobil snažily dovolávat, aby byl použit tzv. Leniency program. Ten dává úřadu možnost pokutu neudělil v případě, že sama firma dá podnět k šetření v případě, že ÚOHS o daných problémových dohodách neví. Tento program použil úřad například v případě výrobce energetických nápojů, firmy Pinelli.[celá zpráva]

V tomto případě se se smlouvami na antimonopolní úřad obrátil Český Mobil. Ovšem ve chvíli, kdy už úřad podezření šetřil, takže použít Leniency program nebylo možné.

Vstřícnost provozovatele sítě Oskar ale ÚOHS uznal. "Společnosti Český Mobil byla oproti jejím konkurentům uložena nižší pokuta. Důvodem jsou polehčující okolnosti jako například skutečnost, že Český Mobil podal ÚOHS návrh na určení, zda uzavřené smlouvy podléhají zákazu dohod narušujících soutěž," zdůvodnil ÚOHS.

T-Mobile podá proti rozhodnutí žalobu

Mobilním operátorům se rozhodnutí nelíbí. "Je zvláštní, že zatímco Český telekomunikační úřad shledal tyto smlouvy zákonnými, tak antimonopolní úřad je posoudil jinak," řekl Novinkám mluvčí T-Mobilu Petr Hájek.

"Proti rozhodnutí určitě podáme žalobu," dodal.

"Dnešní rozhodnutí předsedy ÚOHS je v přímém rozporu s předcházejícím rozhodováním ČTÚ," souhlasí mluvčí Českého Mobilu Petr Šindler. Podle něj uzavřené propojovací smlouvy už od počátku vždy umožňovaly tranzitní propojení hovorů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám