Hlavní obsah

MMF snížil odhad růstu americké ekonomiky. S Trumpovými sliby už nepočítá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní měnový fond (MMF) snížil prognózu růstu hrubého domácího produktu (HDP) USA o 0,2 procentního bodu na 2,1 procenta a stejné tempo předpokládá i pro následující rok 2018, což je o 0,4 procentního bodu méně než v dubnu. MMF už nepočítá se schopností americké administrativy plnit sliby prezidenta Donalda Trumpa ohledně masivních investic do infrastruktury.

Foto: Carlos Barria, Reuters

MMF bere zpět svůj původní předpoklad, že americký prezident Donald Trump prosadí své předvolební sliby ohledně masivních investic.

Článek

Světová ekonomika podle aktualizovaného odhadu MMF letos zrychlí tempo růstu na 3,5 procenta a příští rok by pak měla růst ještě o něco málo rychleji.

„Oživení globálního růstu, které jsme předpovídali v dubnu, je nyní na pevnějším základě; teď už nemáme žádnou pochybnost, že světová ekonomika nabrala na síle,” uvedl k nejnovějšímu výhledu hlavní ekonom MMF Maurice Obstfeld.

Eurozóna si povede lépe, než se čekalo

Zatímco u Spojených států MMF odhad růstu zhoršil, eurozóna by si měla vést naopak o dva procentní body lépe, než fond na jaře předpovídal. Letos poroste tempem 1,9 procenta a příští rok zpomalí mírněji, než se čekalo.

Zlepšením odhadů pro země eura reaguje fond na překvapivě dobrý výkon předních západoevropských ekonomik v prvním čtvrtletí.

MMF mírně zlepšil i předpovědi pro Japonsko, Čínu a Kanadu. Odhad pro letošní rok naproti tomu snížil pro Británii, jejíž ekonomika rostla v prvním čtvrtletí pomaleji, než se čekalo.

Odhad světového růstu za loňský rok fond mírně zvýšil na 3,2 procenta z dubnových 3,1 procenta. Předpověď pro příští rok pak ponechal na 3,6 procenta. Vyspělé ekonomiky letos zrychlí celkově růst na dvě procenta z loňských 1,7 procenta a výkon rozvíjejících se tržních ekonomik se rovněž zlepší na 4,6 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám